Yamaga Blanks 

Protekli vikend imali smo mogućnost testirati odlične japanske štapove visoke tehnologije koje potpisuje Yamaga Blanks i Xesta. Vrhunski materijali i oprema ovih štapova sastavni su dijelovi ovih bisera bez obzira na tehniku i vrstu štapa. Namjenjeni su ozbiljnim ribolovcima koji znaju prepoznati i cijeniti kvalitetu, a i uživati u finoj i kvalitetnoj opremi. Na žalost nismo sve štapove uspjeli upisati i vidjeti kako se ponašaju na ribi, ali i iz samog ribolova s njima uvidjeli smo njihove visoke mogućnosti. Imali smo mogućnost probati po jedan model za UL (ultralight) i Light spinning te jedan jigging model od Yamaga Blanks-a i jedan slow model od Xeste

Napisao Igor Virag, fotografije Tomislav Jukić i i arhiva RNJ 

yamaga blanks

Prvi i najlakši, UL model, Blue Current BLC-72TZ (Torzite Titanium KR vodilice, 0,2-7g, PE0,2-0,6) uparen sa malom Stellicom zajedno teže dvjestotinjak grama, u savršenom je balansu, baca male jigove maestralno, pruža odličnu zabavu i sa skroz malim predatorima, a na većim ribicama ozbiljan je protivnik, a neizvjesnost uglavnom traje do samog kraja. Odlično baca i lagane micro jigove od gram dva, a i one od desetak katapultira bez imalo muke. Naravno, sve ima svoju granicu, ali ovo je definitivno jako ozbiljna igračka iskoristiva u svim oblicima UL ribolova. I slatkovodih i morskih, i obalnih i brodskih.  Rijetko koji ribolovac koji voli UL i Light tehnike ostaje imun na sami spomen Blue Current serije jer radi se stvarno o biserima u top segmentu. Mene su oduševili i rado bih u svoju kolekciju ubacio i neke BC modele. Zdrava konkurencija je dobra konkurencija, a i ovako sam u dilemama i problemima koji štap ponjeti na ribolov. Ali neka,volim ja to. 

Early Plus 86M RangeSnipe dug je 258cm, težak 142 grama, 95,8 posto carbona, idealan za varalice od 6 do 32 grama i preporučenoj debljini upredenice između PE 0,8 i 1,5. Transportna dužina mu je praktičnih 132,5 centimetara, a idealna veličina role bi za njega bila veličina 2500 – 3000 po Daiwa-i. Spin štap koji odlično leži u ruci makar ga nismo uparili s idealnom veličinom role. Stella 5000 SW je malo  glomazna i teška za potpuni doživljaj štapa, ali i sa takvim setom uvjerili smo se u njegove odlične bacačke sposobnosti te reakciju i kontrolu varalica i casting jigova. U njegovu moć na ribi uvjerit ćemo se drugi puta, sada jednostavno nismo ni imali pravu priliku. 

Galahad 62/4 Spinning model težak je samo 188 g i spada u lakše štapove toga tipa. Iz jednog je komada, opremljen Fuji K vodilicama i DPS18 držačom role. Predviđen je za jigove od maksimalno 180 grama. Preporučena debljina upredenice je PE 3 i u sebi nosi 67 karbona. Idealna veličina role bi bila 4000 – 4500 po Daiwa mjerilima, a mi smo je uparili sa Saltigom Expedition 5500. Imali smo prilike vidjeti kako se ponaša na ribi jer upisao je jednog gofa od 2 – 3 kile i dobrog kantara preko kile. U dobrom  je balansu s rolom tako da cjelodnevno manipuliranje takvim kompletom je više užitak nego napor. Malo mekša špica se fino prenosi na jig ili olovo čuvar tako da ne umara uopće, a blank ima veliku rezervu snage ako se s druge strane nađe kakav ozbiljniji borac. Za zubace, krunaše, škarpine, gofe je idealan, a iskoristiv je jako u obe tehnike. I jig i panula. 

Xesta Slow Emotion B683 je jedan od top Xestinih modela, vizualno atraktivan, dizajnerski dotjeran. Lagan kao pero na prvu ne djeluje uvjerljivo, ali definitivno kad ga primite u ruku i opteretite, u trenu mijenjate mišljenje.  I to jako. Tanak, žilav, moćan, a opet osjetljiv i precizan tako da samo čeka i prati vaše reakcije. 124 grama mu je puna težina, a dužina 204 centimetra. Kompletna top Fuji oprema samo dižu vrijednost ukupnom dojmu. Pun sitnih detalja jedan je od najljepših s kojima sam se susreo. Za slow pitch je izmišljen i jigovi od 60 do 180 grama su za njega idealni. Iskoristiv je i za fino pipanje dna inchiku i kabura varalicama, a ja sam ga i opteretio 200 gramskom teškom Flexy jig glavom na koju je bila montirana mrtva lignja, ali ni to mu nije stvaralo posebni napor. Nažalost promašio sam jedan jedini dobar agresivan riblji napad tako da ga nisam doživio u punom sjaju, al biti će prilike. Zato je na lignjama i tatakijem pokazao svoju osjetljivost i brzinu, a bio je natrpan sa 200 grama olova. Par lijepih torpeda su mu bili jedini ulovi tog vikenda, ali definitivno ovo je štap za one koji od ribolova traže i očekuju puno ili više. U proljeće ćemo mu priuštiti jedan samo slow pitch vikend pa bude valjda više sreće. Opaliti ribu sa slow jigom na tanku upredenicu i predvez poseban je gušt, a sama tehnika i dril ribe sa ovakvom spravicom definitivno je priča za sebe, a nastavit ćemo je ovdje gdje smo stali.  

Nažalost nismo mogli ponjeti sve od Yamaga Blanks-a i Xeste što Monster Bite Fishing Tackle ima u ponudi, ali kako nešto novo od tih brendova probamo žurno ćemo i vas s time upoznati. Izdvojio bih shore jigging i popping modele koji čekaju novu morsku avanturu s Monster Bite-om u proljeće. Od jigova jadransku sol su probali Evergreen Javeline Jet od 60 g, Lamble Bait Haoli slim & long od 60 i 130 g, Hart Stream 150g, Kamiwaza Shoremasa long 70 g, Xesta Agraam 90 g i Afterburner u 100, 120 i 150 g, Zetz Boogie Walk Smelt 80g i Zetz Jigaro 80 grama te Litlle Jack Sayoris-z voblere.  

yamaga blanks

Do onda pogledajte i upoznajte se sa ponudom Yamaga Blanks-a i ostalih japanskih delicija na  http://www.monster-bite.com. Definitivno shop ima respektabilan izbor gdje jigeri i ostali zaljubljenici u more, pučinu, ribolov imaju svoj kutak u kojem uz pomoć Tadeja i Boštjana lako nađete svoje favorite.