Vrste Slow Pitch Jigova

Obradili smo Slow Pitch pribor od rola, bolje rečeno multiplikatora, štapova i jigova, a sada donosimo pregled kako rade i kako se ponašaju Slow Pitch Jigovi u stvarnom ribolovu

Napisao Mladen Marković, fotografije arhiva RNJ

IMG_9436

Rad jigova u dubini, odnosno akciju pod morem određuje njihova konstrukcija, a o njihovim kretnjama ovisi napad ribe. Mala akcija, slabija aktivnost riba, jaka akcija, riba bolje radi, ukratko bi bila poanta. Kod kupovine probajte uskladiti gramaže i oblike jigova s vašim glavnim dijelom pribora, a to je štap. Pri tome ne zaboravite klasu koju ste odabrali, jer štapom kojim lovimo jigovima od 60 ili 80 grama nećemo koristiti jigove od 250 i više grama, svima je jesno. Isto tako zapamtite Slow Pitch jig „igra“ u pojasu od dna do maksimalno 5 metara iznad njega, jer je to područje našeg interesa, odnosno područje riba koje tražimo, s to su zubatac, škarpina, gof i sva ostala pridnena riba. U srednjem stupcu mora koristit ćemo jig koji pri padu isprovocira ribu, a u gornjem sloju također možemo imati napade, recimo palamida, kada Slow pitch Jig pada lagano lelujajući.  Pogledajmo najčešće jigove koje koristimo, te jigove koji su uspješni na Jadranu.

Slow Pitch Jig koji lagano u padu tetura lijevo desno

GAWKY

Jedan od prvih Slow Pitch jigova ovog oblika koji sjajno lovi i smatra se ponajboljim koje je moguće nabaviti na tržištu. Jig sporo pada i pri tome se njiše, treperi i pada u pravocrtnim lijevo-desno kretnjama, bez tendencije da drastično odleti na jednu stranu. Njime treba loviti lakšim štapovima, odnosno nježnije raditi rolom, jer bi se u protivnom ponašao divlje i neprirodno, dobar je za sve dubine, kod svih struja, bilo da su jake ili slabe. Najbolji su u težinama od 180 do 260 grama, kojima najčešće i lovimo. Jerdan je od omijenih long fall jigova kod svih ribiča, jer je njime rad lagan i jednostavan čak i kod podvodnih prepreka kao što su potonuli brodovi ili okomite stijene.


Slow Pitch Jig koji pada poput  lista s drveta

rector

Rector je sjajno dizajniran jig kojega možemo snažno povlačiti,a dok se u slobodnom padu ponaša kao list koji pada s drveta u pravilnim kretnjama lijevo-desno. Zbog ovih sporih kretnji nije ga dobro koristiti gdje su podvodne struje jake jer tada ne radi najbolje. Odličan je izbor kod velikih dubina, a nakon snažnog i brzog povlačenja čim krene padati svojim oblikom izvodi atraktivne kretnje, koje predatori ne mogu previdjeti i sigurno slijedi napad. Uz malo vježbe, ovo će postati omiljeni jig mnogim ribičima, upravo zbog lakoće i rada njime te lovnosti.


Slow Pitch Jig nepravilnog pada

Cranky

Jig ovog oblika pada u različitim nepravilnim kretnjama s promjenama tempa i kretnji lijevo-desno. Nepravilni pad mijenja tempo i to je dovoljno ribi za napad. Njime treba stalno raditi maale kretnje s podizanjima i spuštanjima do dna. Kako ovaj jig brzo pada odličan je kada su morske struje jake i kada se mijenjaju. Uglanom fga imamo u lakšim gramažama, iako ribička populacija traži teže gramaže ovog jiga.


Slow Pitch Jjg spiralnog pada

spunky

Jig ovog oblika ima tanko tijelo koje reže more kroz stupac kojim prolazi. Kada ga snažno podignemo jig klizne laganim ali ipak energičnim kretnjama postrance što će primijetiti sve ribe koje brzo plivaju kao što je luc. Kod ovog jiga važno raditi rolom u pravilnim intervalima tako da jig može padati poprilično dugo i jednolično tako da se ne prekidaju njegove kretnje koje ima. Zbog konstrukcije su njegove energične kretnje dosta horizontalne i moguće ga je uz malo vježbe držati duže na jednoj dubini, a to je ponekad presudno kad riba nije aktivna. Odličan je za lov u jakoj i različitoj struji koja je česta pojava na dnu.


Slow Pitch Jig koji pri padu klizi unatrag

MESSIAH

Jig ovakvog izgleda je klizeći Long jig koji nakon ponekog visokog  dizanja štapa odlazi i po dva do tri metra u stranu, radeći pravocrtne kretnje bez zastajkivanja kada ste i u plitkom moru, a to je jedini jig koji pada unazad i dijagonalno s brodom, dok ostali padaju ravno prema dnu, radeći male otklone od putanje, a to je trenutak kada jig nije interesantan ribama. Naime, dok Long  jig kliže lijevo desno nakon povlačenja gore štapom, kod ostalih stalno morate raditi štapom jer u protivnom padaju bez akcije prema dnu bez rezultata. Dugačke kretnje ovog  jiga su prirodne i zato uvijek imajte jedan štap jače klase s montiranim ovim jigom u pripremi, a kod spuštanja ovog jiga budite spremni na griz.


Boje Slow Pitch Jigova

Mnogi specijalisti ovog načina ribolov se slažu u jednom, a to je da boje više love nas ribiče nego samu ribu. Kada spominjem boju, možda i igra neku ulogu u površinskom sloju mora. No na dubni preko 50 metra, gdje ribu tražimo ovim načinom, zasigurno neku veliku vezu i nema. No, nekako pitanja koja se najčešće čuju su baš o boji. Iskreno, kada lovim na dubini daleko većoj od 50 metara jedino čemu vjerujem su fluorescentne trake preko jigova, no oprez, neki u prodavaonici sjajno izgledaju s tim trakama, no od fluorescencije nemaju ni f! Zato ipak pažljivo pogledajte što proizvođač navede na jigu, a najjednostavnije je izložit jig svjetlosti i stisnuti ga u sklopljene ruke i odmah ćete vidjeti radi li se o lažnjaku ili zaista ima određenu fluorescenciju. Naime, prije kupovine dobro se raspitajte ili pogledajte na svemoćnom Google-u, jer kao što uvijek spominjem zainteresirani trgovac želi samo vaš novac, a zasigurno ne ide s vama u ribolov.