Udice za Slow Pitch Jigging

Opisali smo štapove, role, jigove, a sada završavamo s udicama za Slow Pitch Jigging. Naime, kao i ostali dio pribora i udice su specijalno napravljene za ovu disciplinu, a prije svega moramo napomenuti da se od ostalih udica za vertical Jigging razlijuje po svojoj debljini. Naime zbog osjetljivih štapova koji svojim vrhom daju akciju jigu ne bi bilo u mogućnosti zabiti debelu udicu u neka tvrda usta, pa zato su udice za Slow pitch disciplinu vrlo tanke da što lakše prodru u tvrde hrskavice u ribljim ustima

Napisao Mladen Marković, fotografije arhiva RNJ

Udice za slow pitch jigging

Pogledajmo što se traži od udica za Slow Pitch Jigging, koje su kao što rekosmo posebno dizajnirane i proizvedene za ovu disciplinu. Dakako i udice idu iz Japana, a dostupne su i u našim prodavaonicama ribolovnog pribora. Što trebamo od udice za Slow Pitch disciplinu. Prije svega besprijekorno kvačenje, a to je upravo zato jer je udica tankog tijela, lagano ulazi ribi u usta, bez obzira dali su mekana ili je u ustima tvrda hrskavica,kao na primjer kod orade. Osim toga kad jednom udica bude zakvačena za riblje usta mora odoljeti svim bjegovima, kada se riba bjesomučno želi otrgnuti. Dakle osim što je tanka, paklenski oštra, udica mora izdržati i sve napore koji su pred njom kod dizanja ribe koja se otima. Kod Slow pitch discipine koriste se duple udice za razliku od Vertical Jigginga, kada u principu koristimo jednu udicu, iako se i tu mogu koristiti duple udice jer kod ove discipline, odnosno high speed jigginga, imamo jake krute štapove za razliku od Slow Pitch discipline kod koje su štapovi osjetljivog vrha. Dvostruke udice je prvi počeo primjenjivat čuveni japanski ribič i Sato Sensei koji je izumitelj i FG i SF čvorova.

IMG_9961

IMG_9953

Kod Slow Pitch discipline riba kretanje jiga tjera ribu na napad kada jig pada i upredenica nije napeta, a ribič i ne osjeća jig. To je trenutak kada dolazi do izražaja ona tanka žica udice koju smo prije spominjali. Jer udice trebaju probiti usnu šupljinu ribe same od težine jiga, bez intervencije ribiča, koji zateže tek kada osjeti udarac, a tada je već udice penetrirala i obavila kvačenje. Dakao sama konstrukcija udice za Slow Pitch disciplinu mora zadovoljavati više parametara, a samo kvačenje je među najvažnijima. Ribiči koji love mušicom znaju da je lov udicom bez kontrakuke normalna stvar, jer ih na mnogim rijekama čekaju takvi propisi, no isto tako znaju da udica bez kontrakuke puno lakše prodire u usta pastrve nego ona s kontrakukom, što i je logično. No kod morskog ribolova to baš i nije slučaj i mnogi morski ribiče će se naći u čudu kada im kažete da bi kod Slow Pitch ribolova bilo dobro loviti s udicama bez kontrakuke, da ne kažemo da vas mnogi gledaju pomalo čudno, znakovito lupkajući prstom po čelu. No, nemojmo zaboraviti da je kod ove discipline jig praktički sam, odnosno udica sama kvači ribu i nije svejedno dali će riba kod napada uzeti tanku udicu bez kontrakuke koja će lagano probiti usta i cijela ući do samog luka udice, kada ona ne može puknuti ma kako bila tanka, a to prodiranje je daleko uspješnije bez kontrakuke.

Udice za slow pitch jigging

Kao što rekosmo kod normalnog vertical jigginga ili bolje rečeno kod high speed jigginga upredenica je u većinu vremena napeta pa udice mogu biti i debljeg tijela, no ne radite grešku, udice za high speed jigging ni u kojem slučaju nemojte koristiti kod Slow Pitch discipline, jer onda nemate apsolutno nikakve šanse za ulovom. Kada spominjemo udicu za Slow Pitch disciplinu i njezinu tanku žicu odmah moramo uočiti da je tanka žica ponekad nedovoljno jaka za nekog velikog predatora koji bjesomučno trese glavom i radi neke čudne bjegove. Kako doskočiti? Tu je svoje odigrao prije spomenuti Sato Sensei, koji je primijetio još jednu slabost tanke žice Slow Pitch udice. Naime tanka udica je probila usnu ribe, no isto tako kod divljnj ribe tnka žica može razrezati mjesto gdje je probila, pa je rezultat bila upotreba dvostruka udica na oba kraja. Riba uvijek napada na glavu ješke, u ovom slučaju Slow Pitch jiga i jedna udica je uvijek u ustima ribe. Kako jig pada na rep riba će napasti i taj dio jer joj izgleda kao glava i opet je barem jedna udica u ustima. No, kod otimanja ribe ostale tri udice se također zabijaju i riba je praktično načičkana svim udicama, pa gotovo i nema promašenog griza, jer ako se i tri udice otkvače jedna će još uvijek biti u ribi. Još jedna specifičnost može zbuniti neke ribiče, a to je okrenutost Slow Pitch udica jedne prema drugoj. Obično su kod high speed jigginga tandem udice ako su dvostruke okrenute jedna od druge, odnosno jedna gleda na jednu a druga na drugu stranu, što je čak poželjno jer se tako jače kreću i njihove kretnje dodatno mame ribu, no kod Slow Pitch discipline jig nema frenetičnu kretnju, pa su tandem udice okrenute jedna prema drugoj, odnosno rade daleko mirnije i praktično onda kada riba napadne naš Slow Pitch jig dolazi do kvačenje sve četiri udice.

IMG_0048

Kod mirnijeg rada i okrenutih udica jedne od druge moglo bi se dogoditi da se ne kvače sve udice i onda ostajemo na jednoj i tu je opasnost da se riba otkvači. Uz to tvrde japanski stručnjaci kod tandem udica okrenutih prema van, odnosno jedne od druge, stvaraju veći otpor vode te nekontrolirano lete oko Slow Pitch jiga, što bi moglo uznemirit ribu, koja će odustati od napada na jig. Kod tandem udica okrenutih jedna prema drugoj nema tolikog otpora kod tonjenja i rad im je mirniji, a nije nikakva tajna da neki Slow Pitch jigovi imaju posebno dizajnirana tijela koja rade točno proračunanu kretnje koje ne plaše ribu i koja trebaju tandem udice okrenute jedne prema drugoj, koje nemaju nepotrebnih kretnji uz jig. Kod nas su dostupne vrhunske Slow Pitch udice u zagrebačkoj prodavaonici Maguro Pro Shop, pulskom Novamaru, te Antecomercu u Šibeniku. U sljedećem broju ćemo dati pregled Slow Pitch udica po njihovim karakteristikama i njihovim djelovanjem kod napada ribe.

Informacije

Maguro Pro Shop – Zagreb

Novamar – Pula

Antecomerc – Šibenik