Treće i četvrto kolo kajak lige

Kajaci, Petnja, Slavonci, štuke, basevi i novi slatki lagano, lagano. Treće i četvrto kolo Kayak lige okupilo je elitu ovog sporta na jezeru Petnja i u posebnom ambijentu petnjanske akumulacije omogućilo dva prekrasna dana u kojima se uz natjecanje uživalo u slavonskom gostoprimstvu ekipe iz ŠRD Petnja, koji sebe zovu „Sinovi petnje“ uz puno smijeha, odlične slavonske kuhinje i zabave

Napisao Igor Virag, fotografije arhiva RNJ

1

Kajak u Hrvata relativno je nova stvar, a entuzijasti koji su prepoznali potencijale ovog prekrasnog sporta u kombinaciji s ribolovom otkrivaju posebne visine užitka, spajaju se u jedno sa svojim malim plovilima i doživljavaju svoje pustolovine i priče. Nije dugo trebalo da se pokrene i neki natjecateljski scenarij tako da su iza nas već održana 4 kola Kajak lige. Liga je uz kremu ribolovaca okupila i čiste zaljubljenike u kajake i ribolov, ali bez natjecateljskog  iskustva tako da je bilo svakakvih pristupa samom takmičenju. Od onog profi pristupa (kakav se i očekuje od takvih timova) do čistog avanturizma i skupljanja novih iskustava. Nakon proljetna dva kola koja su održana u Lokvama na Mrzloj vodici na red je došla i Petnja. Naša avantura krenula je u petak sa pripremom kajaka i sa svitanjem u subotu karavana od 3 auta i 5 kajaka iz Zagreba uputila se ka Slavoniji.

Treće i četvrto kolo kajak lige

Gužva prije starta

Timovi Feel Free, Galaxy i NuCanue krenuli put ravnice dok su timovi „dp tuning RTM“ i „Team dp tuning Medicatus“ na Petnju došli dan ranije i time zapravo objasnili tko je tko u ligi i kome su natjecanje u krvi. Domaćini odnosno ekipa „ŠRK Petnja“ dočekali su nas onako kako samo Slavonci znaju, veselom dobrodošlicom i nesebičnim pomaganjem gdje god je trebalo. Posebno bih trebao zahvaliti gospodinu Anđelku Jazviću – Jazi koji se pokazao kao veliki domaćin i čovjek, poznavalac ribolova i veliki ljubitelj prirode, druženja i dobre zezancije. Uostalom, sam je natjecatelj u HR Bass ligi tako da mu ovakve organizacije, okupljanja i druženja definitivno nisu strane.  Kajaci su u trenu bili na jezeru, ostale pripreme, prijave, brifinzi riješeni u propisanom roku. Natjecatelji su kajacima čekali sučev (Mladen Buljan) znak za start, a lovilo se prvi dan od 12 do 15 sati pa pauza i drugo poluvrijeme od 16 do 18sati. Drugi dan se lovilo ujutro od 8 do 11, s pauzom za odmor od sat vremena i drugim poluvremenom od 12 do 14sati. 

Treće i četvrto kolo kajak lige

Igor Virag iz NuCanue tima

Jezero Petnja je akumulacija napunjena 1968. godine i u društvu panjeva odnosno porezanog drveća dom je kapitalnim bassevima dok štuka i smuđeva ima u finom broju. To su bile ciljane ribe makar u jezeru još obitavaju boleni, grgeči, klenovi, uz šarane, crvenperke, amure. Timovi „dp tuninga“ suvereno vladaju ovom ligom tako da bi svaki drugi rezultat bio bi ravan senzaciji. Dečki su u natjecateljskom ritmu godinama tako da su svoje veliko iskustvo stjecano na velikim svjetskim natjecanjima samo prenijeli na kajake i nastavili pobjeđivati. Devet natjecatelja u dva dana je odlovilo dva kola u predivnoj prirodi, toplom jezeru zatvorenom za ribolov, kupanja i druge aktivnosti u vrijeme natjecanje uz dosta akcije i nerealiziranih grizeva, praćenja i spadanja riba. Lovili su se ciljano ili bass ili štuka, a oni najspretniji i najsnalažljiviji zabilježili su lijepe ulove koji su im donijeli vrijedne bodove za daljnji plasman u ova dva kola i ukupno. Jezero me oduševilo svojom ljepotom, a još se s kajakom šuljati po njegovim plitkim i obraslim uvalama, snimiti lijepu ribu i prezentirati pravi mamac na pravu poziciju i nadmudriti je poseban je doživljaj. Imao sam svoje šanse i prvi i drugi dan, ali ipak dolazim iz nekih drugih voda tako da mi je rezultat  bio sporedna stavka odnosno nisam puno niti očekivao.

FeelFree tim Željko Šumatić i Kristijan Kralj

FeelFree tim Željko Šumatić i Kristijan Kralj

Čast mi je uopće loviti ligu s takvim imenima poput Josipa Pecingoša-Pepača i Samira Alijanovića-Alije i ostalih iz „dp tuninga“, asova tspinninga na slatkoj vodi. Dva prekrasna sunčana dana bez vjetra omogućila su nam lijepi vikend uz kajake, ribolov i druženje, skupila su se neka nova iskustva, fino se papalo i družilo dugo u noć. Oni manje otporni povukli su se na spavanje ranije, dok su”maratonci” ostali budni “do isteka zaliha tekućih pitanja” (kako tata pije).  Smijeha i glasnih razgovora nije falilo,atmosfera je bila na nivou i sve je prošlo bez težih “povreda” . Ipak je trebalo odloviti i nedjelju. Dodjela nagrada na samom jezeru, pod sponzorskim šatorom i u društvu svih kajaka priveli su ova dva kola lige kraju, a ostala su nam još zadnja dva kola koja se love na jezeru Borovik kod Đakova. Pakiranje i povratak kućama odrađeno je u ekspresnom ritmu,pozdravi i zahvale “Sinovima Petnje” i svaki u svom smjeru. Ponovno okupljanje je kroz mjesec dana na vodi koja ima poseban status u ribolovnom svijetu.  Do onda,samo lagano lagano!

Treće i četvrto kolo kajak lige

Svi timovi na jednom mjestu, fali jedino Cacha koji je bio iza fotoaparata

 • -Team dp tuning RTM (Josip Pecingoš,Dragutin Pavlović)
  -Team dp tuning Medicatus (Samir Alijanović,Zdravko Kraljek)
  -Team FeelFree Croatia (Kristijan Kralj,Željko Šumatić)
  -Team Galaxy (Dražen Paunović,Mladen Marković)
  -Team NuCanue (Igor Virag)

 • 1. -Zdravko Kraljek - 4 ribe - 222boda
  2. -Dragutin Pavlović - 4 ribe - 212bodova
  3. -Samir Alijanović -3 ribe - 188bodova
  4. -Josip Pecingoš -2 ribe - 104 boda
  5. -Željko Šumatić -1 riba - 40bodova

 • 1. -Team dp tuning Medicatus - 410 bodova
  2. -Team dp tuning RTM - 316 bodova
  3. -Team FeelFree Croatia - 40bodova

 • Samir Alijanović - bass 43cm

 • 1. -Josip Pecingoš-264boda
  2. -Kristijan Kralj-56bodova
  3. -Samir Alijanović-52 boda
  4. -Željko Šumatić-43boda

 • 1. -Team dp tuning RTM 264 boda
  2. -Team FeelFree Croatia 99 bodova
  3. -Team dp tuning Medicatus 52 boda

 • 1. -Josip Pecingoš 943 boda
  2. -Samir Alijanović 382 boda
  3. -Zdravko Kraljek 222 boda
  4. - Zdravko Kraljek 212 bodova
  5. -Kristijan Kralj 125 bodova
  6. -Željko Šumatić 108 bodova
  7. -Kristijan Vičević 58 bodova

 • 1. -Team dp tuning RTM 1155 bodova
  2. -Team dp tuning Medicatus 604 boda
  3. -Team FeelFree Croatia 233 boda
  4. -Team Galaxy 58 bodova