Štapovi za Slow Pitch Jigging

Pisali smo o najboljim rolama za Slow Pitch disciplinu, a sada ćemo pogledati što japanski majstori ove discipline koriste u ribolovu. Dakako radi se isključivo o japanskim štapovima, jer je ova disciplina i „otkrivena“ u Japanu, iako je na tržištu još mnogo štapova za ovu disciplinu

Napisao Mladen Marković, fotografije arhiva RNJ

Japansko tržište je posebna priča i kada spomenemo Japan Domestic pribor i opremu, svatko zna da se radi o štapovima, rolama, najlonima i upredenicama koje su zaista Made in Japan. Ovaj pribor i oprema je zapravo teško nabavljiva, ne zbog toga što Japanci rade pribor za sebe. Nego iz jednostavnog razloga da njihovo tržište sve guta i jednostavno narudžbe iz cijelog svijeta pomalo štekaju. Rijetki su oni koji su uspjeli probiti tu barijeru, a tu je kod nas to uspjelo Maguro Pro Shopu, odnosno IGFA kapetanu Saši Rakaru, koji je s početkom rada ove tvrtke uspio svojim trudom dobiti te neke japanske raritete. Kada smo kod štapova za Slow Pitch disciplinu na japanskom tržištu ih je bezbroj, no obradit ćemo samo one koje i Japanci u svojim recenzijama svrstavaju po nekoj ranglisti. Japanci ocjenjuju štapove po nekim karakteristikama koje ih onda svrstavaju u neki redoslijed po kvaliteti. Prije svega radi se o štapovima koji se rade od odabranih komponenti, a sama izrada je precizna i pažljiva, a često ih dizajniraju ili rade japanske legende, kada je u pitanju ribički pribor. Naime, takvi ribiči dizajneri uživaju u Japanu slavu, koja se može mjerit sa slavom nekih glumaca  ili vozača formule, što nije čudo jer Japanci imaju dvije opsesija, golf i ribolov. Štapovi se često rade u malim serijama i vrlo su skupi, a posebno se pazi na dvije komponente, a to su osjetljivost i prilagodljivost, jer se Slow Pitch štapovi rangiraju po klasama ili kategorijama. Prva karakteristika je osjetljivost, jer kod Slow Pitch tehnike štap mora biti osjetljivog vrha, a opet čvrst jer on Slow jigu daje akciju, odnosno svaki pomak ručicom role vrh štapa prenosi na jig, dakle daje mu kretnju, o čemu smo pisali kada smo isprobali Metal Witch štapoveod Palmsa. Druga karakteristika je prilagodljivost.

IMG_9337

Jigova za Slow Pitch tehniku ima od onih laganih za jigove od 60 grama, do onih od 400 i više grama. Pokrit taj rasponom razumljivo ne može ni jedan štap, no proizvođači daju precizne podatke o tome i dakako, što veći raspon u težini jigova, to bolji štap. Pisali smo o tome kada smo obrađivali Metal Witch štapove koji se rade u više snaga, pa ih čak i klasificiraju, od onih za sasvim lagane jigove do onih kojima se može loviti i 500 gramskim jigovima. No, ovdje se gleda prilagodljivost za lov kod raznih dubina, jakih struja, koje znaju biti vrlo jake, jer nije isto loviti na plitkim vodama do 30 metara ili na dubini 100 i više metara. Tu dolazi do razlike u klasi između vrhunskog štapa koji je, nažalost, vrlo skup i nekog jeftilena, koji je jeftin i da ne bi bilo zabune, njime lagano lovite u plitkom moru, međutim kada dođete na veliku dubinu, jaku podmorsku struju i teški jig situacija se drastično mijenja, jer onaj vaš jeftini štap jednostavno ne funkcionira. Zato se najviše japanskih ribiča odlučuje za vrhunske štapove u klasi štapa koja je predviđena za lov jigovima od 80 do 200 grama, kojima pokrivaju sav ribolov do 100 metara, gdje se i najčešće nalazi naša lovina. Japanci su štapove za Slow Pitch klasificirali pa tako na primjer Palms svoje štapove za tu disciplinu označava s klasama 1, 2, 3, 4, 5, pa čak i 6. Klasa 1 i 2 je ona koja se koristi primjerice kod Metal Witch štapa za upredenicu 0,8 do 1,5 #, dok je klasa 6 namijenjena za lov upredenicama od 2,0 do 4,0. Kada smo kod oznaka po klasama, onda možemo reći da se najčešće koristi štap klase 1, 2 i 3 od 60 do 100, 100 do 150 ili 150 do 200 grama težine jigova, s upredenicom 2,0 #, ili ako to prevedemo na nama razumljiv broj, to iznosi 40 libri. To je dovoljno jaka upredenica za savladat bilo kojeg predatora s dna, a još je dovoljno tanka da možete loviti i lakšim jigovima koji zbog malog otpora tako tanke upredenice tonu direktno ispod broda. Naime, što je upredenica deblja, stvara i jači otpor. Dakako da tržište radi i jake štapove  kojima se lovi i težim Slow Pitch jigovima, a li je tada tehnika sasvim drugačija, o čemu ćemo pisati u sljedećim brojevima. Pogledajmo koji štapovi važe za najbolje na japanskom tržištu po izboru samih Japanca. Uz vrhunske modele koji se razlikuju i cijenom, u Japanu je moguće kupiti štapova koje možemo svrstati u kategoriju i dalje visokokvalitetnih, no koji su po cijeni nešto povoljniji. Naime, Japanci rade ogroman broj štapova od onih najskupljih do onih koji imaju sasvim pristojnu cijenu, dostupnu i našim hrvatskim džepovima. Usput rečeno, radi se o štapovima koju su u biti odlični, ali koji se rade u serijama i to utječe na cijenu, koja je povoljnija bez obzira na kvalitetne komponente. Najčešće se i mogu  vidjeti u ribolovu, ne samo u Japanu, nego i kod nas Europljana, prvenstveno u Italiji.

Evergreen Poseidon Slow Jerker

U prošlom broju smo spominjali multić za Slow Pitch jigging Evergreen Oceanus, pravi mali dragulj, koji doduše i košta kao dragulj, ali vrijedi svaki cent koji za njega date. E sada, imate Evergreen Oceanus multić i k tome uparite Evergreen poisedon Slow Jerker štap! Japanci bi odmah skinuli kapu, jer je ta kombinacija kod njih vrh vrhova, a posebice ako bi izabrali model 603–2, 603–3 ili 603-4 koji su namijenjeni za lov jigovima od 100, 150 i 200 grama. Štap je dizajnirao Sato Sensei, jedan od legendarnih japanskih ribiča, dizajnera pribora i bez sumnje je broj jedan u Japanu kada su Slow Pitch štapovi u pitanju, a svi modeli su dugački 191 centimetar. Ovo je druga generacija istog štapa i sve je ostalo isto kao i na prethodnom modelu, koji je u stvari bio prvi štap za ovu disciplinu, no kako je japanska tvrtka Fuji prestala raditi nosače rola i posvetila se samo izradi prstenova i vodilica za štapove, drška je proizvod druge japanske tvrtke nego kod prvog modela, dok su vodilice ostale Fuji.


 

Beat Propagate

Još jedan od poznatih Japanskih dizajnera raznih varalica, Toshiya Ogai, koji je zajedno sa Sato Sensei-em dizajnirao Slow Pitch jigove, je 2011. godine osnovao tvrtku Beat, kao privatni brand, a sve je, pa i najmanji dio komponenti za izradu štapa isključivo „Made in Japan“. Propagate je dulji os Poseidona, odnosno svim modelima je dužina 198 centimetara, a predviđeni su za lov jigovima od 80, 100, 160, 200, 250 i 300 grama.


Shimano Ocea Jiger Infiniti

Shimano je najpoznatiji kao proizvođač rola i multiplikatora, no jednakotako radi i štapove. Kada smo kod rola, stvar je jasna, to je špica kvalitete, no kod štapova su mišljenje i te kako podijeljena. No, štap Ocea Jigger Infiniti je u Japanu statusni simbol i uz Ocea Jigger rolu 1500 predstavlja samu špicu kvalitetu. Interesantno da se radi u samo jednoj varijanti i to kao Ocea Jigger Infinitii 653, dužine 196 centimetara, a predviđen je za lov jigovima od 160 grama.


Hot’s Stiletto Slow Style

Hotsov Stiletto jedan je od odličnih štapova,  a koji ne stoji malo bogatstvo. Za relativno malo novaca dobije se odličan štap za Slow pitch ribolov. Svi modeli su dugački 191 centimetar, a modeli su SSS63L, koji je namijenjen za lov jigovima od 80 grama, model SSS63M, kojim možemo loviti jigovima od 100 grama, model SSS63H kojim je moguće loviti jigovima od 160 grama te model SSS63XH koji je namijenjen za jigove od 230 grama.


Galahad by Yamaga Blanks

Galahad štapovi za Slow Pitch jigging se rade u 5 snaga, odnosno za jigove od 80, 120, 160, 200 i 250 grama. Štapovi imaju Yamaga blankove, koji su dugački 190 centimetara, dok je oprema Fuji. Radi se o odličnim štapovima, prihvatljive cijene za kvalitetu koju nude. Dosta su rasprosrtanjeni među japanskim ribičima, dok su gotovo nepoznati van Japana, osim nekoliko izuzetaka.


 

Gamakatsu Luxxe Ocean Almea

Specijalista za udica Gamakatsu u svom portfelju ima i neke serije štapova, pa tako i Luxxe  Ocean Almea, još jedan štap po relativno  povoljnoj cijeni, a s druge strane vrlo dobre kvalitete. Serija ima sedam modela, a svi su dugački 201centimetar, a namijenjeni su za lov s jigovima od 60, 70, 80, 120, 150, 200 i 230 grama. Posebno su interesantni oni lakši za lov manjim jigovima, odnosno za lov arbuna i sličnih riba.


Shimano Game Type Slow

Još jedan štap iz Shimano palete za ovu disciplinu, koja se za razliku od Ocea Jigger Infiniti, koji se radi samo u jednoj varijanti radi u četiri snage i to model B682 koji je namijenjen za lov jigovima od 100 grama, model B683 kojim s elovi jigovima od 180 grama, model 684 kojim lovimo jigovima od 230 grama i model 685 koji je namijenjen za lov jigovima od 300 grama. Za razliku od Ocea Jiggera koji je dugačak 196, Game Type Slow se radi u dužini od 203 centimetara, a usput rečeno ovaj štap je značajno jeftiniji od Ocea Jiggera.


Palms Metal Witch Slow/Fall

O Palmsovim štapovima Metal Witch smo pisali prije nekog vremena i ostajemo kod naše ocjene da se radi o vrlo dobrim štapovima pristojne cijene, koji su dostupni kod nas u Puli u tvrtki Novamar. Paleta Metal Wich štapova je najbogatija i u ponudi ima modele od klase 1 do klase 6. Rade se u tri dužine i to 6’3”, 6’8” i 7’8” inča.


 

Major Craft Giant Killing

Major Craft-ova serija štapova za Slow Pitch tehniku ima četiri modela i to onaj za lov s jigovima od 80 , 120, 150 i 180 grama. Sva četiri modela imaju dužinu od 193 centimetra, a kao i svi štapovi ovog proizvođača i ove ze Slow pitch tehniku krasi lijep dizajn i kvaliteta koja će zadovoljiti sve ljubitelje ove discipline. Major Craft štapovi, ne samo za Slow Pitch jigging tehniku, su dostupni u Maguro Pro shopu u Zagrebu, koji je i uvoznik ovog branda.