Sidrenje broda kod ribolova

Ribolov iz plovila na braku ili na nekom prelazu izvediv nam je na nekoliko načina, a na nama je da odlučimo kako ćemo izvesti naše zamisli. Da li ćemo prelaziti preko pozicije u driftu ili održavati plovilo na točki motorima ili ćemo usidriti plovilo uz pomoć sidra, jednog ili više njih, ovisno o uvjetima na moru i tehnici ribolova biramo način

Napisao Igor Virag,fotografije iz arhive RNJ

1

Točno pozicionirati plovilo na zamišljenoj točki puno je lakše zamisliti i reći nego i napraviti. Dobra procjena vjetra i korenta je pola posla i u teoriji je jako jednostavno, ali u praksi doživljavamo svašta. Zna biti slučajeva gdje razlika u nekoliko metara radi veliku razliku u ukupnom rezultatu ulova i zato se treba dobro potruditi kako bi sidro primilo dno točno tamo gdje smo zamislili. Zna to pokoji put potrajati i duže nego smo planirali, ali definitivno se isplati potruditi. Kad sidro svoje krakove sigurno zabije u dno i mi smo na željenoj poziciji lako se možemo pomicati i pretraživati metar po metar terena otpuštanjem ili povlačenjem sidrenog konopa. Formula za sigurno sidrenje je jednostavna i dobro znana odnosno dubina x 3 (po potrebi i duže) daje nam dužinu konopa koju trebamo pustiti u more. To nam je koji puta jako teško izvedivo dali zbog specifične lokacije ili “gužve” na braku pa dužina ispuštenog konopa zna biti dosta manja tako da sidro lakše i češće zna pustiti pa moramo ponavljati postupak,koliko god nam to mrsko bilo.

sidrenja broda

Ukoliko imate premalo konopa sidrenje je nemoguće

 

Sidro spuštate …

Sidro spuštate …

 

sidrenje broda

… i lagano popuštate konop dok ne dođete na poštu

Lovimo li na nekim plićim lokacijama to rješavamo relativno lako, ali ako smo za ribolov odabrali dublje terene dizanje sidra “na ruke” zna biti i prava muka. Pet, šest ili deset puta dizati 10-15 kilogramsko sidro plus nekoliko metara i kilograma lanca, na ruke sa 100 ili više metara dubine zna biti jako frustrirajuće za naše tijelo. Vjetar, valovi, ljuljanje plovila i slično definitivno nisu vaš saveznik tako da još koja jaka ruka uvijek dobro dođe, u dvoje je lakše, pogotovo pred kraj dana kada cjelodnevni boravak na moru već uzima svoj danak. Odlično pomagalo (ili alat) koje će nam umanjiti muke po dizanju je prsten ili ring pomoću kojega uz dodatak većeg bokobrana jednostavnije i lakše dignemo i dovučemo sidro. Inox prsten ili ring s bokobranom montiramo na sidreni konop i plovilom otkačimo sidro od dna (mačak sidro je idealno za to jer  se njegovi krakovi u slučaju da su se jako ukopali ili primili za brak, isprave i sidro pusti dno), a bova ili bokobran preko ringa dignu sidro na površinu, a na nama je samo da ga privučemo i pokupimo. Definitivno fizika igra za nas, dok smo bez ringa osuđeni smo na sirovu snagu i kukanje na glas u zadnjim metrima. U situaciji da smo na sidru, a imamo pravu veliku ribu na štapu (npr. veliku plavu) moramo se žurno pustiti sa sidra kako bih sigurnije uživali u drilu i kako ne bi izgubili ribu na sidrenom konopu. Bovu ili bokobran vežemo za sidreni konop, bacamo sve u more te se po završetku uspješnog drila vraćamo na istu točku i nastavljamo s ribolovom. S manjim ribama to je nepotreban manevar jer ipak smo mi ti koji imaju moć nad ribom i bez problema je dižemo do podmetača, gafa ili lip gripa. U situacijama većih valova i vjetra gdje nas sidro ne uspijeva držati na željenoj poziciji često kombiniramo dva sidra povezana lancem i par metara žičane sajle kako bi smanjili mogućnost omatanja lanca oko neke stijene makar i takvi “sistemi” znaju okititi dno. Cjelodnevni boravak na istoj poziciji zna nam donijeti takav konačni ishod jer korenti nisu cijeli dan isti i plovilo se vrti oko sidra nošeno morskim strujama pa lanac ili konop znaju fino primiti dno odnosno omotati se i „zagrliti“ brak. Gubitak sidra je realnost,dešava se svima prije ili kasnije, tako da to treba tako i prihvatiti. I imati rezervno sidro, naravno. Postoje i takozvana nezakvačiva sidra, malih su dimenzija, velike težine i odličnih sidrenih predispozicija.

sidrenje broda

Orepina je sistem s konopcem vezanim za sidro…

sidrenje broda

… koji lagano puca kada povlačite brodom i sidro je slobodno

Zgodno je, ne zauzima puno mjesta, stručno je smišljena cijela priča, odlično drži, lako se odsidrava i diže,ali moje skromno mišljenje da titulu “nezakvačivog” ne zaslužuje ni jedno sidro jer kad dno primi i odluči ne puštati nema tog sidra koje ide van. Svaki gubitak je bolan, neki više kuna, neki manje, ili čak eura, svejedno. Olujno sidro je sidro samo u nazivu, ali i takvo “sidro” ima svoju svrhu i jako često je u pogonu. To je “padobran” koji se drži za plovilo u dvije točke i svojom površinom radi otpor i usporava plovilo u prelasku preko braka ili nekih drugih pozicija. Ovisno o veličini “padobrana” usporit će vaše plovilo 20-40 posto, što nam opet daje puno bolje šanse za ispitati dno kaburom, jigom, inchikuom ili nekom drugom dragom vam tehnikom. U big game ribolovu spada u neizostavni dio opreme i u pogonu je u driftu večinu dana. Jako more traži i ozbiljnu konstrukciju “padobrana”, pojačanja, višestruka prošivanja, poduplane gurtne, konope,”amortizere”,sve mora biti jako i otporno ako želite da ga uspješno koristite. U protivnom prosvirat će ga kao da je od papira. Lako se vadi iz mora, bez obzira na veličinu jer ima konop koji ga vašim potezima prazni morem i doslovno ga sklopite u kontri kao kišobran. Nove generacije “sidrenja” pomoću GPS-a i elektro motora je nešto što nam donosi budućnost. Definitivno olakšava i ubrzava ribolov,vrijeme njegovog početka i kraja, donosi mogućnost brzih i ciljanih promjena pozicija, bez obzira na vjetar, korenat, dubinu. Doslovno drži “u metar”, nečujan je pa se možete apsolutno lagodno prepustiti čistom uživanju u ribolovu. Ovo je po meni svojevrsna revolucija i prekretnica u ribolovu te ribolov stvarno pretvara u dimenziju više. Zato zaslužuje posebnu priču, a ovo joj je samo najava. Lagano, lagano!