Offshore World Challenge Poreč 2016

Hrvatski tim Kate Fishing Team obranio naslov pobjednika na drugom izdanju Offshore World Challenge Poreč 2016. Ovogodišnje Big Game natjecanje u Poreču postavilo je normu koju će biti teško uhvatiti, a kada tome dodamo da dosta talijanskih ekipa nije moglo doći u Poreč zbog bure, pitanje je koliko bi stvarno brodova bilo na natjecanju, a najave su govorile oko šezdesetak brodova. Ovako i brojka od 48 brodova je i te kako impresivna, a kada tome dodamo veliku kvotu i veličinu same ulovljene tune, jasno je da je Poreč skočio u nedostižne visine, dostojne i svjetskih priredbi koje se održavaju po svijetu i iskrene čestitke vrijednoj ekipi iz Big Game kluba 4 tuna, koja potpisuje ovu manifestaciju

Tekst Ribolov na Jadranu, fotografije Mladen Marković, Igor i Josipa Virag

1

Od kada je big game natjecanja na našem dijelu Jadran nije bilo ovako sjajnog i uspješnog natjecanja. Istina, Komiža je jedne godine imala preko 50 brodova, no u Poreču su se našli na istoj strani sam grad Poreč, obilje velikih tuna, velik broj natjecatelja, sjajno organiziran cijeli event i kako neko reče ispod glasa gledajući cijeli ta šušur – sam Bog je htio da to bude ovako. Da, mogli i tako reći jer je 48 brodova s posadama „naoružanih“ štapovima, rolama i ostalom opremom za big game ribolov, bila slika koja se teško kože zaboraviti. Bilo je tu i nekoliko gumenjaka, ali mogle su se vidjeti i prave big game krstarice, kakve se mogu vidjeti samo na najvećim svjetskim natjecanjima, a najviše je bilo brodova između osam i dvanaest metara. Posebno veseli da su ovaj puta u velikom broju bile posade iz Italije, a samo je bura dva dana prije natjecanja pokvarila dolazak još više ekipa. Naime, kako je naši susjedi Talijani love uglavnom iz otvorenih brodova bez kabine, ili kako znamo reći američkih fishermana, koji su odlični za ribolov no plovidba po buri nije nikakva sreća da ne upotrijebimo neku drugu riječ, mnogi su odustali, jer je najava  bila čak šezdeset brodova. No, usprkos tome i 48 brodova je impresivno.

Svi kapetani nakon otvorenja

Svi kapetani nakon otvorenja

Što se tiče ekipa, radilo se o iskusnim big game ribolovcima, kako talijanskim, tako i našim timovima i znalo se da će „bitka“ biti žestoka, što se pokazalo točno, pogotovo drugi dan kada je bilo ulovljeno deset tuna i jedna lampuga. Prilažemo tablice ulova s točnim vremenima i pozicijama te težinama ulovljenih tuna. Hrvatski tim Kate Fishing Team odnio je pobjedu na drugom međunarodnom natjecanju u lovu na veliku ribu u Poreču, trenutačno najvećem natjecanju tog tipa u Hrvatskoj, te tako obranio prošlogodišnji naslov. Iako je borba za prvo mjesto bila tijesna, nakon trećeg dana natjecanja drugog Offshore World Challenge – Poreč, natjecanja u organizaciji ŠRK ribolovnog kluba Big game 4 tuna na čelu s Frankom Čerinom uspješno je privedeno kraju na zadovoljstvo 48 domaćih i međunarodnih natjecateljskih timova te svih koji su pratili turnir u Poreču. Tijekom tri dana ukupno je ulovljeno 90 tuna od kojih je 19 izvučeno i vagano, što je najveći rezultat u zadnjih 12 godina na natjecanjima u Hrvatskoj.

Mala gužva kod isplovljavanja

Mala gužva kod isplovljavanja

Pobjednik Offshore World Challenge – Poreč 2016, a samim time i tim koji će se 2017. godine natjecati na svjetskom prvenstvu na Kostarici je mješoviti tim iz Hrvatske Kate Fishing Team. Kapetan pobjedničkog tima je Vlado Ivančić, ujedno i član hrvatske reprezentacije u lovu na veliku ribu, dok su članovi Alen Nairetto i Saša Rakar, trener i član reprezentacije. Srebro je osvojio hrvatski tim Marko koje je od pobjede dijelilo tek jedan ulov, a slijedi ih slovenski tim Lolita, jedini tim koji je svakog dana natjecanja izvadio po jednu tunu iz mora. Svečana ceremonija proglašavanja pobjednika i dodjele nagrada otvorena je govorima glavnog organizatora i idejnog začetnika natjecanja Franka Čerina, suca natjecanja Tonćija Lukete, te predsjednika turističke zajednice grada Poreča Ratomira Ivičića, koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je ovdje, te se prisjetio samih začetaka ideje o Big Gameu u Poreču, za kojeg je sad nakon impresivnih rezultata već druge godine održavanja sigurno da je tek na svom početku i da je još mnogo izdanja ovog natjecanja ispred njih.

Novinari su imali što za vidjet i snimit

Novinari su imali što za vidjet i snimit

Ujedno je komentirao – Ovakav tip događanja, koja podignu atmosferu te ožive cijeli grad, sjajan je način kako produljiti sezonu. HTZ prepoznaje kvalitetne projekte, a za ovo natjecanje se ujedno može reći da gradi poseban oblik turizma – ribolovni turizam. Čestitam organizatorima na vrhunskoj organizaciji te natjecateljima na ostvarenim uspjesima. Prva dodijeljena nagrada bila je ona za fair play koju je timu Fortuna dodijelio Božo Šaravanja koji je pobjednicima poklonio godišnju policu Weiner osiguranja. Tim Fortuna je nagradu zaslužio jer im se tijekom natjecanja pokvario jedan od dva motora, što ih ipak nije spriječilo da nastave natjecanje. Druga dodijeljena nagrada bila je nova ledenica, nagrada za najveću uhvaćenu ribu na natjecanju. Nagradu je odnio tim Sampei koji je već prvog dana natjecanja s ulovom teškim 186,5 kilograma postavio rekord za najveću izvađenu ribu u sklopu natjecanja u Hrvatskoj u zadnjih 6 godina. Nagradu za treće mjesto natjecateljima je dodijelio Željko Čorak, ravnatelj lučke kapetanije Poreč. Nagradu za drugo mjesto natjecateljima je uručio Edi Štifanić, gradonačelnik grada Poreča. Pobjednici su, zasluženo dobili pregršt nagrada, pa im je tako vaučer za vikend boravak uručila Vlatka Ilečić Arklinić u ime glavnog sponzora, tvrtke Valamar Riviera, sponzor Fredi Bobek motor marke Honda, a pozivnicu za svjetsko prvenstvo i prijelazni pehar natjecanja u Poreču Franko Čerin.

Tunu je trebalo oprat od krvi

Tunu je trebalo oprat od krvi

Pehar je kao i plakete koje su uručene za prva tri mjesta rad Porečkog umjetnika Milana Legovića koji ih je ručno izradio u keramici. Dokazali smo da Poreč ima ogroman potencijal već druge godine održavanja natjecanja. Imamo veliku ribu i fantastičnu destinaciju. Neupitno je da Big Game u Poreču raste, i da se sigurno vidimo i sljedeće godine rekao je Franko Čerin, organizator natjecanja, na kraju ceremonije dodjele nagrada. Čestitao je pobjednicima te im poželio da na Kostariku odnesu mnogo lijepih uspomena, a da donesu novi pehar. Također, tom se prilikom zahvalio svim sponzorima i partnerima, a ponajviše građanima grada Poreča na iskazanom toplom domaćinstvu. Prvoplasiranom timu Kate pobjeda nije strana jer je ovaj tim osvojio i prošlogodišnje, prvo izdanje Offshore World Challenge Poreča 2016. Članovi tima komentirali su natjecanje i pobjedu, te rekli da je ovo bilo izuzetno kompetitivno natjecanje, i kao takvo odličan trening za natjecanje na Kostarici. Svi su natjecatelji bili odlični, te su zaključili da su svi natjecatelji pobjednici ovog natjecanja. Na porečkom turniru sudjelovalo je ukupno 48 timova iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Njemačke, Nizozemske i Rusije, a svi se slažu kako bi ova brojka već u sljedećem, trećem izdanju natjecanja mogla drastično porasti, pa čak i dosegnuti 100 prijavljenih timova. Uz dobru organizaciju ovo natjecanje krasila je i bogata gastronomska ponuda, pa su okupljeni prvog i drugog dana natjecanja mogli besplatno probati jela od tune u sklopu Tunalicious Street Food festivala, a sva tri dana u hotelu Spinnaker za goste su kuhali renomirani kuhari David Parencan, Nenad Kukurin i Stefano Cosattini u sklopu Tuna Gourmet Dininga.

 Aljoša Selovin i najveća ulovljena tuna na natjecanju

Aljoša Selovin i najveća ulovljena tuna na natjecanju

Nakon proglašenja pobjednika natjecanja glavni sponzor, domaćin smještaja i suorganizator, Valamar Hotels & Resorts, organizirao je svečanu večeru u prekrasnoj Villi Polesini kojoj su prisustvovali svi natjecatelji, organizatori i partneri. Okupljeni su za to vrijeme mogli uživati u koncertu Tonija Cetinskog koji je za prepunu Porečku rivu pjevao više od dva sata, te svojim nastupom zaključio ribolovno natjecanje, ali i Poreč Open Air festival koji u ovom gradu traje od početka lipnja. Offshore World Challenge Poreč 2016. održava se pod pokroviteljstvom Grada Poreča, TZ grada Poreča i Hrvatske turističke zajednice, te uz veliku podršku sponzora – Valamar Riviera, MPG, Lučka uprava Poreč, Wiener osiguranje, Wave, Hotel Pallazzo te sponzora iz susjedne Italije poput Giannija Pesche, Mokarabije te San Benedetta, Merdian projekta, Honda Marine. Svi su oni prepoznali značaj međunarodnog natjecanja u lovu na veliku ribu te izuzetnu priliku za međunarodnu promociju hrvatske turističke ponude, posebno u posezoni. Više informacija o natjecanju i popratnom programu zainteresirani mogu naći na web stranici: http://biggame4tuna.hr/ te na službenoj Facebook stranici natjecanja: www.fb.com/biggame4tuna.

Pobjednici i ovogodišnjeg natjecanja - ekipa Kate Fishing Team

Pobjednici i ovogodišnjeg natjecanja – ekipa Kate Fishing Team

 

Liste prijave ulova – Poreč 2016 – 1. dan

Liste prijave ulova – Poreč 2016 – 2. dan

Liste prijave ulova – Poreč 2016 – 3. dan

Ostvareni rezultati i plasman – poreč 2016 – ukupno 3 dana

Propozicije natjecanja BGF Poreč 2016

Zona ribolova – Poreč 2016