Nevera s Kvarnera – drugi put

Vjerojatno nema ribiča koji voli lovit lignje, a da ne zna za Masima Viškovića iz Koromačnog, ili kako smo ga mi nazvali – Nevera s Kvarnera – koji zbog interesa drugi put „odaje tajne“ kako uspješno loviti. Kad govorimo o Masimovim „tajnama“ , svi dobro znamo da su njegove „tajne“ svima dostupne jer mu se svaki dan javljaju ljudi iz cijele zemlje s pitanjem – kako, s čime i gdje! Zato sada ponovo ovim tekstom odgovara svima koji su ga zvali radi lova lignji

Napisao Masimo Višković, fotografije iz arhive autora

Svake godine lignja sve “pametnija” ili je nema ili neće. Mnogi se neće složit sa mnom ali je sve izazovniji i interesantniji lov lignji, meni zanimljiviji lov, neka glava malo radi.

Svake godine teže ulovit lignju ali ništa čudno sve se mijenja. Ove godine kraj 10 mjeseca temperatura mora je 19,8 Celzijevaca. Nije baš normalna temperatura, a i lignja nije kao i normalno na istoj dubini. Sad je nađem na 30 – 40m i slabo je ima pliće, inače sad bi trebala bit 15 -25 m. Problem po menije jer ima jako puno plave sitne ribe i normalno lignja nije gladna. Druga stvar koju sam primjerio – sitna riba privlači grabežljivce nprimjer, strijelke, lampuge i dr. Znači lignja nije gladna i ganjaju je grabežljivci cijeli dan, što jevelik problem. Ali kad zahladi sitnija riba spušta se dublje, a normalno tako i druge ribe idu za plavom ribom i sve se smiri pa lignja normalno radi i ulovi su bolji.

Lov lignji

Za sada lignja jako slabo radi zbog navedenog. Sad kad idem na lignje odmah kraj sebe spremim 10 -12 peškafonda, različitih boja,veličina i težina ako želim ulovit lignju. Lovim 30 – 35 metara po danu a tako nastavim i pod svijetlo. Pustim peškafondo na dno i lagano dignem 2 m ali ne skosam nego samo držim. I tako ponavljam stalno, ako neće 5 minuta, preselim se na 20 – 30 metara i ponavljam. Primijetio sam ako lignja neće odmah i neće, najviše ulovim kad odmah spustim. Stavljam samo peškafondo, kad stavim gore ribicu primjetio sam da ide puno teže. Kad spustim na dno i lagano dignem 2 metra dođe lignja i lagano dira 2 -3 puta, pustim je da se vrati i kad primijetim da je drži onda skosnem. Kad je dignem na barku odmah mijenjam peškafondo jer znam da mi se na isti neće vratit druga. I puno lakše ide ako peškafondo drugi put 5 – 6 metara od barke da lagano pada. Jedino na sami sumrak stavim gore ribicu jače boje i uhvatim neku više. Prođem više pozicija ali se za sat vremena vraćam na iste i opet radi. Na svijetlo lovim isto samo sa peškafondo. Jednom pod jače svijetlo, jednom na drugu stranu dalje od svijetla, neki put smanjim svijetlo. I tu mijenjam peškafonda ali ne stalno, kad odbija onda mijenjam dok ide ne lovi. Kad neće 10 minuta peškafondo osvijetlim ako uhvatim vraćam ga nazad ali ne prođem i drugi put pod svijetlo dok – ide, ide – kad opet odustane tek onda osvijetlim. Lovim po poziciji dok se bacaju, a kad stanu preselim se odmah na drugu poziciju i ne forsiram ali se vraćam za pola sata ili sat vremena i opet radi. Normalno, izbjegavam ako ima 3 – 5 barki na poziciji, bolje bit sam na poziciji. Bolje na slabijoj poziciji bit sam ili na jakoj dobroj poziciji ako ima više barki. Ali za sat vremena kad lignja lovi odustaju od griza, a ja se na dobrim poziciji vratim na njih, ali ih dosta vremena pustim na miru da se smire. Izbjegavam lovit na sidro, kad je dan prema jakoj buri i 2 – 3 dana oko punog mraka mislim na mjesec.

Kad je dan prema buri ne idem ali kad je drugi dan bura idem obavezno, normalno jedino tada koristim sidro i jako su dobri ulovi. Špag od sidra nikad ne stavim samo ispred i stojim, vežem ga malo lijevo ili desno da me malo vrti da nisam stalno na istom mjestu. Dan prije jakog juga obožavam jer ako je lignja i slabije radila prema jugu zna podivljat.
Kad sam sa starim išao na more sjećam se da se lignja nakon jačeg juga ili bure lignja lovila kao luda 2 – 3 dana i onda sve slabije. Znam da mi je pričao da opet treba promjena vremena da se bolje lovi. I sad se isto dešava, 2 – 3 dana dobro i opet treba promjena.