Multiplikatori za Slow Pitch Jigging

Iako smo i pojedinačno odgovarali na upite, sada odgovaramo svima na njihova pitanja o rolama za Slow Pitch tehniku ribolova. Kakve, trebaju biti, koje su najbolje i koje se isplati kupiti, a koje ne

Napisao Mladen Marković, fotografije arhiva RNJ

Multiplikatori za Slow Pitch Jigging

Najprije odgovor svima koji su pitali koje stacionarne role uzeti za Slow Pitch tehniku ribolova? Odgovor je: najbolje ni jednu, jer specifičnost kod Slow Pitch tehnike jednostavno stacionarku isključuje iz te discipline. Iako u principu možete i uzeti stacionarku, radit će vam samo probleme,jer je ova tehnika zamišljena za lov multiplikatorima, a takvi su i štapovi, odnosno napravljeni za lov multićima. I to ne bilo kakvim multiplikatorima. Naime, prije svega trebate rolu koja ima malu težinu, a veliku snagu i tu već isključujemo stacionarku iz te discipline, jer se ovom tehnikom love velike i jake ribe. Naime, da bi stacionarna rola bila jaka kao jedan multiplikator trebala bi biti dosta velika, a velika stacionarka ima i određenu težinu, a to je druga loša osobina. Treća slaba točka kod Slow Pitch discipline je sam rotor kojim namatamo upredenicu, jer se svakim okretom upredenica malo uvrće, dok kod multića te negativne karakteristike nema. Japanci kakvi već jesu, odmah su za ovu novu disciplinu konstruirali i nove multiplikatore koji su mali, lagani a imaju veliku snagu, ne utoliko u kočnici, koliko u samoj robusnoj izvedbi, pa tako primjerice Shimanova Ocea Jigger 1500 ima kao i ostali multići dugme kojim se kod drugih multića uključuje čegrtaljka, no kod Ocea Jigera je to dugme kojim blokirate okretanje špule pod snagom ribe, odnosno riba ne može izvlačiti upredenicu i služi samo za namatanja bez popuštanja upredenice. Pokušat ćemo vam predstaviti ono najbolje što znamo ili ono što mi koristimo. Naime, multipliktor za Slow Pitch mora biti kao što rekosmo, lagan, snažan i ponajprije vrlo brzog prijenosa, od najmanje 5 : 1, jer zapravo brzinom prijenosa, odnosno okretanjem ručice dajemo jigu život, odnosno aktivnost. VAŽNO: ulov se ne izvlači pumpanjem štapom nego snagom role! Po svim ribičima koji love ovom disciplinom, Shimano Ocea Jigger 1500 je na prvom mjestu, a to je i naš izbor. Naime, uz relativno disku cijenu za ovu kvalitetu dobijete zaista sjajan multić, koji je rađen baš za Slow Pitch jigging. Da se razumijemo, kad govorim o relativno niskoj cijeni mislim na 449 Eura, koliko je cijena toga multića po Europskim prodavaonicama. Napominjem ovo jer na tržištu ima i multića za Slow Pitch jigging koji su pravi Rolls Royce, no takva im je i cijena.

Shimano Ocea Jigger 1500

img58623351

Shimanov multić je napravljen za Slow pitch disciplinu, a izrađen je od jednog komada aluminija na preciznim CNC strojevima.  X-Ship mjenjčke sustave i velike tarne ploče na kočnici što omogućuje lov velikih predatora iz dubine. Konstrukcija ovog multiplikatora je namijenjena za teški ribolov iako je sam vrlo lagan i u principu malen u odnosu na snagu koju ima, a špula mu je uska. Rad ručicom je lagan, bez imalo zastajkivanja kod jake ribe i osjećaj je kao da imate neku malu ribu, a ne nekog predatora iz dubine. Na fotografiji možete vidjeti koliko je to u stvari mala rola jer stane na moj dlan. Prijenos mu je 6,3 : 1, težina mu je 390 grama, a snaga kočnice 7 kilograma. Oce Jigger ima 8 kugličnih i jedan valjkasti nepovratni ležaj, te 320 metara upredenice debljine 0,285  što odgovara deklariranoj snazi od 40 libri. Kao što rekosmo cijena mu je 480 $, a nekim prodavaonicama je prodaju za 449 Eura ili 450 kao kod Shimana Italia.   


Shimano Ocea Calcutta

1

Shimano Oce Calcutta  je bait casting multiplikator, koji ima čvrstu aluminijsku konstrukciju i namijenjen je za Light Jigging disciplini, no zbog čvrste konstrukcije i kočnice od 6 kilograma često je koriste kod Slow Pitch Jigginga. Težina joj je 350 grama, prijenos 6,9 : 1, kapacitet 200 metara upredenice debljine 0,330 milimetara, kočnica se može stisnuti na 6 kilograma, a cijena joj se kreće oko 400 $. U Europi i Americi Ocea Calcutta se prodaje pod imenom Trinidad, tako da ne bi bilo zabune.


Studio Ocean Mark L50Hi

studio_3_1 (2)

Studio Ocean Mark je japanska tvrtka poznata po beskompromisnim dijelovima za razne role, a vjerojatno nema ribiča koji nije čuo za No Limit špule za Shimanove Stelle ili za Daiwine Saltige. Uz No Limit špule rade i ručice za sve moguće role, odnosno za poboljšanje onoga što je već samo o sebi najbolje. Tako Stella 20000 s No Limit špulom postaje rola velikog kapaciteta, a dodate li joj i ručicu s posebno dizajniranom drškom, dobijete rolu s kojom bez brige idete na tune. Njihov model za Slow Pitch Jigging, Blue Haven L50 Hi je najnoviji „vanzemaljac“ koji ima kapacitet od 300 metara upredenice PE4, brzi prijenos od 6,3 : 1, težinu od 515 grama, kočnicu koja se da stisnuti na 10 kilograma, 11 kugličnih ležajeva – Japan Made, te koji jednim okretom ručicom uvlači 110 centimetara upredenice. Tijelo je izrađeno od aluminija A6061-T6 na CNC stroju, a cijela rola je 100 posto Made in Japan. Ukratko savršenstvo koje u najboljem slučaju košta od 1100 do 1290 Eura kako gdje, no za uzvrat ovom rolom možete izvući i podmornicu, ako treba.


Evergreen Oceanus

1

Još jedan „vanzemaljski“ multiplikator za Slow Pitch jigging, ukratko bi mogli reći. Uz njihov čuveni Slow Pitch Jerker štap, Evergreen nudi i sjajni multiplikator za ovu disciplinu. Napravljen od najboljih materijala, kako to Japanci već znaju, Ocenus ima težinu od 510 grama, prijenos od 7,2 : 1, i kočnicu koja se može stisnuti na 6 kilograma. Oceanus ima kapacitet od 400 metara upredenice PE2,5, što znači da bi s upredenicom PE3 ili PE4 bio taman za Slow Pitch disciplinu. Oceanus se radi i za lijevu i za desnu ruku, no i lijeva i desna strana koštaju 1199 Eura, što zapravo ostaje nedostupno za prosječne Hrvatske ruke i lijevu i desnu. Iako sam nabavio Evergreen Slow Pitch Jerker, što se tiče Evergreen Ocenausa bi mi se mogle osušit i lijeva i desna ruka kada bi dao toliki novac za tako malu rolu – bar mi je tako objasnila moja supruga. Ali kad dobijem na Lotu … doduše moram počet igrat kako situacija stoji, inače ništa od uparivanja Oceanusa s Evergreen Slow Pitch Jerkerom.


Daiwa Ryoga Bay Jigging

1

O Daiwi ne treba puno govorit, no ovdje moramo spomenut model Ryoga Bay Jigging multiplikator, koji je doduše kao model Ryoga već neko vrijeme na tržištu, no novi Ryoga Bay Jigging je multić napravljen za disciplinu Slow Pitch, a to znači super izdržljivi i kompaktan „mlinac“ napravljen za teški ribolov upredenicama od 20 do 40 libri. Kako i priliči takvom snažnom multiplikatoru, materijal je super čvrsti aluminij, koji je djelomično plavo tvrdo eloksiran i otporan na atmosferske prilike i neprilike. Unutrašnjost je pojačana i izrađena od najboljih materijala, što i nije čudno, jer ipak se radi o Daiwi. Prijenos je 7,4 : 1, jednim okretom ručice uvlači se 87 centimetara upredenice, a težina je ovog multića 310 grama, dok se kočnica može maksimalno stisnuti na 7 kilograma. Kapacitet je 200 metara upredenice deklarirane snage od 25 libri, a cijena je oko 500 dolara.


Daiwa Catalina Multiplier 20 SH

$_12 (2)

Daiwin Multiplier Catalina namijenjen je Slow Pitch disciplini ribolova i kao što i sve što ide pod imenom Daiwa krasi ga vrhunska izrada, najbolji materijali i krasan dizajn. Iako u ponudi ima tri veličine naš odabir je model 20 SH koji ima prijenos 7,3 : 1, a jednim okretom uvlači 116 centimetara upredenice,dok mu je težina 435 grama. Kočnica se može stisnuti na maksimalno 10 kilograma, a kapacitet mu je 280 metara upredenice PE4. Catalina ima 6 kugličnih i jedan valjkasti nepovratni ležaj. Cijena mu se u Japanu kreće do 41,500 yena, a u Europi se može kupiti od 484 do 500 $.


Jigging Master Wiki Jigging 900H

1

Kao i sve što radi Jigging Master i Wicki 900 H je rola napravljena po filozofiji Pony Lee-a, a to znači multiplikator bez kompromisa. Naime, radi se o multiplikatoru koji ima prijenos6,2 : 1, a sama težina mu je 370 grama. Wiki ima 6 kugličnih i jedan nepovratni valjkasti ležaj. Kapacitet mu je 230 metara upredenice PE3. Kočnica mu se može stisnuti na efikasnih 15 lbs, a maksimalna snaga kočnice se penje do čak 25 lbs. Ono najbolje kod ovog multića je da je dostupan na našem tržištu kod uvoznika i zastupnika Maguro ro Shopa po odličnoj cijeni od 345 dolara za kvalitetu koju nudi i po nama je najbolja solucija za kupnju, kada je u pitanju Slow Pitch Jigging.


Maxel Sealion High Speed Ratio

Maxel

Maxel Selion HIgh Speed Ratio multiplikator je nešto jeftinija varijanta role za Slov Pich disciplinu. Multić ima 8 plus dva ležaja, kapacitet od 280 yardi najlona deklarirane snage od 20 libri dok upredenice stane 400 metara PE3, a prijenos mu je 5,8 : 1. Kočnica se može stisnuti do najviše 5 kilograma kod straika ili 6 kg kod vršne snage. Jednim okretom ručice Maxel uvlači 98 centimetara, a težina mu je 540 grama. Maxel ima svoju publiku, no prvenstveno zbog cijene. Kada me prije kratkog vremena jedan naš mladi ribič, zagrijan za nove discipline pitao Maxel ili Oce Jigger odgovorio sam mu da ne miješa kruške i jabuke, jer se radi o dvije kategorije rola.