Montaže kod spin tehnike ribolova

Montaže kod spin tehnike ribolova

Dragi čitatelji, obzirom da sam napisao tek dva teksta (nadam se da će ih biti još puno i da će Vam se svidjeti) red je da se predstavim. Iako ne volim puno pričati o sebi, jer ispada kao neko uzdizanje, ukratko ću se predstaviti i u nastavku napisati neke osnovne montaže kod spin tehnike, jer sam dobio dosta upita o njima.  Moje ime je Petar Sabolčec, za prijatelje Pero. Živim u Zagrebu gdje sam završo Ugostiteljsku školu, smjer kuhar i hotelijer. Student sam 2. godine Kineziološkog fakulteta, također u Zagrebu. Treniram košarku već 16 godina i igram 2. regionalnu ligu. Od hobija volim kuhati, voziti monocikl, boraviti u prirodi s dobrim društvom i  probavati nove stvari. Smatram se jako upornom osobom šta je vrlo bitno u ribolovu

Napisao i snimio Petar Sabolčec

Montaže kod spin tehnike ribolova

Moji ribolovni počeci kreću s prekrasnog otoka Prvić Šepurina  gdje sam sa četiri godine počeo pecati ciple, te među njima uvijek gledao brancina koji nikada nije htio zagristi. Prevarivši prvog na živog gavuna, kreće moja ljubav prema brancinima. No dosta o meni i brancinima! Krenimo na osnovne montaže spina koje uz malo kreativnosti možete poboljšati s pokojim dodatkom. Oni ponekad znači ribu više ili u nekim slučajevima  čine razliku između uspješnog i neuspješnog ribolova. U zadnjih nekoliko godina tehnika spina uzela je maha. Mnogi zaljubljenici u ribolov, more, rijeke, jezera, a ponajviše zaljubljenici u prirodu (i društvo) odlučili su se okušati u ovoj tehnici ribolova. Tehnike spinninga razgranala se na grane: ultra light, light, rock fishing, short jigging, eging. Od ovih tehnika moguće je skombinirati neke od sličnih, kao na primjer ultra light short jiging, a sve je stvar vaše mašte. Bez obzira na razvoj novih tehnika spina, osnovne montaže ostale su iste. Pa krenimo redom!

JIG GLAVA (JIG HEAD)

Jedna je od najzastupljenijih i najjednostavnijih montaža. Potrebno je otići u ribolovni dućan i izabrati dobru jig udicu ili kupiti vlastiti kalup i sam ju izraditi. Postoji  mali milijun jig udica u različitim oblicima, gramažama, te za različite namjene. Najbitnije je prilagoditi gramažu jig udice priboru koji koristite kako ne bi preopteretili pribor, ili uzeli prelaganu jig udicu, te imali problem s prekratkim izbačajima. U današnjem „moru“ jig udica izdvojio bih dart jig glavu. Ova udica napravljena je u puno različitih izvedbi, različitih proizvođača, dimenzija, gramaža, boja i, najbitnije, oblika koji daje poseban rad silikoncu. Svrha ove glave je davanje vašem najdražem silikoncu dodatan rad, u prijevodu cimom štapa silikonac na dart glavi cupka lijevo-desno (kao zara na površini). Najčešće se ova fora glava koristi na raznim „no action“ silikoncima, ali neke rade i na shadovima bez ikakvog problema. Tako osim rada repom, sheda dobijete i cupkanje lijevo-desno, što znači da silikonac radi u svakom trenutku. Osim do sada spomenutih udica, još bih izdvojio jig worm glavu (worm udica s olovnom glavom koja ne zapinje za travu i prepreke, naravno ako nisu stijene ili jako nepristupačan teren)i flaxy jig glavu (olovna glava na kojoj udica slobodno pleše, kao što sama riječ kaže flaxy). Postoji još puno varijacija na temu udica i različitih jig glava. Na Vama je samo kupiti ili izraditi jig glavu, vezati ju na predvez Vašeg omiljenog kompleta i spremni ste krenuti u novu ribolovnu avanturu.

TEXAS RIG

Montaža kod koje se koriti posebno namijenjeno klizno olovo nakon kojeg slijedi perlica, te obična ili worm udica. Ovisno o priboru, dubini i konstituciji terena potrebno je prilagoditi težinu olova i oblik udice. Sistem je klizan što omogućava odgodu kontre jer riba ne osjeća otpor s druge strane kao na jig udici. Ovaj sistem se najčešće koristi kod prezentacije nadipanih crvolikih silikonaca, a možemo bez problema loviti i sa shedovima.

CAROLINA RIG

Montaža jako slična Texas Rigu, ali nakon olova i perlice dolazi stoper s kojim reguliramo udaljenost olova od udice. U ovom sistemu perlica nije obavezna. Lovite li po noći Texas ili Carolina Rigom, preporučam staviti svijetleću perlicu, pogotovo kod lova šaruna.  Još jedna „caka“ ako nemate stoper je da zabodete čačkalicu u olovo na udaljenosti udice i olova koja vam odgovara i koja će zamijeniti stoper. Ostatak čačkalice jednostavno otgnete. Ovakva montaža najčešće se koriti kada je riba oprezna, a želimo čim prirodnije prezentirati silikonca koji lagano pada na dno kao prirodna hrana ribama. Ovu montaža se najčešće koriti kod prezentacije organizama koji se sporije kreću, a to su račići i crvići, za razliku od ribica koje su brže.

DROP SHOT RIG

Montaža kod koje nakon udice vezane na florocarbon, dolazi posebno samokaćivo olovo namijenjeno posebno za ovu tehniku. Olovo se u svakom trenutku može pomicati prema i od udice, ovisno o razmaku koji želite postići. Najčešće se koristi kada je riba letargićna i nezainteresirana. Dugotrajnim cupkanjem na mjestu pokušavamo ju nagovoriti na zalogaj. Tu postoji jedna „caka“. Umjesto da olovo zakaćimo na ostatak florocarbona ispod udice, običnu gumicu vežemo za florocarbon, te olovo kaćimo na gumicu. Cimom vrha štapa i nakon toga otpuštanjem, gumica se napne te zatim puno brže silikonca vrati na početnu poziciju. Ovakvom „cakom“ dobivamo puno aktivniji rad silikonca u mjestu, a ne tromo propadanje kao kod Texas ili Carolina Riga. Tromo propadanje možemo dobiti nakon povratka silikonca na početnu poziciju spuštanjem špice štapa. Takva prezentacija živčane „ribice“ u mjestu i zatim sporo propadanje iste, koji puta zna izluditi nezainteresiranu ribu.

WACKY RIG

Najčešće korištena montaža za crvolike i „ no action“ silikonce gdje se wacky udica (udica širokog luka) kaći na sredinu tijela silikonca, te cimom štapa daje poseban rad. Ovu montažu moguće je kombinirati s Carolina ili Texas Rigom tako da umjesto obične ili worm udice stavimo Wacky udicu (širokog luka) i zakačimo ju na sredinu omiljenog „ no action“ silikonca. Osim ovih montaža postoji puno prostora za kreiranje novih, dodavanjem i oduzimanjem detalja. Kao što sam već spomenuo, kupite zanimljive udice, olova, perlice, gumice ili neke druge detalje, budite kreativni i sami probajte izraditi vlastitu montažu. Podsjećam Vas, ribolov je jako kreativan sport koji daje za pravo igrati se raznim montažama, silikoncima, načinom vođenja. Na Vama je samo dati mašti na volju. Rogi ribaru!