Masimo Visković – nevera s Kvarnera

Mislim da nema ribiča koji je vezan za Jadran, a i šire, koji nije čuo za Masima Viskovića, samozatajnog majstora od riba iz Koromačnog, koji na svoj način lovi kapitalne ribe, ne na mjesečnoj ili tjednoj bazi, nego na dnevnoj

Napisao Masimo Visković, fotografije iz arhiva autora

Oni koji su imali sreću i zadovoljstvo loviti s njime, a tu se skupinu ubrajam i ja, mogu samo potvrditi da je Masimo s druge planete. Masimo nije od velikih riječi, više je od djela i nekako smo ga uspjeli „uhapsiti“  i privoljeti“ da na svoj škrti način „oda tajnu“, kako lovi. Naravno šalim se jer Masimo nema tajni, jer sve svoje iskustvo i sve svoje znanje rado podijeli s nama običnim smrtnicima, pa tako i ovim malim tekstom pomaže da budemo uspješniji u onome što tako volimo. U ime redakcije, a i u ime svih kolega ribiča, mogu samo reći – Masimo hvala ti na svojim „malim tajnama“, a posebno na fotografijama koje sve govore. (Mladen Marković)

LIGNJA

Lignja – može ujutro panula, ali zaista rano ujutro. Inače ujutro po uvalama, koristim peškafondo sam bez ribice. Krenut od dubine 22 – 23 pa do 40 metara. Obavezno upamtit na kojoj dubini uhvatimo lignju i sutra ćemo je uhvatit na istom mjestu. Možemo i sonderom proći po uvali i tražit ribu ali pri dnu. Nije bitno da li je par riba ili jato. Na poziciji se zadržat malo proći dubinu i drugu uvalu. Ako lignja nema volje, pustit peškafondo na dno dignut 1,5 – 2 m i lagano motorom  krenut i oko 10 m stati, jako lagano skosat i pustit da dođe ispod barke, možemo to ponavljat po cijeloj uvali. Drugo – lovit peškafondom normalno ali što više puta spustit na dno sačekat par sekundi dignut lagano 2 m i čekat – ne skosat – i ovo ponavljat više puta. Lignju ćemo ulovit najviše kad dođemo i spustimo peškafondo ili u pokretu, ujutro rano na zoru, popodne 15 – 17 i u sumrak. Najteže od 18 sati pa do sumraka.

Normalno svako toliko promijeniti peškafondo – mislim na boju, npr. bijela i tamnija 45 – 50 g težine. Što više uvala prođemo brzo imamo više šanse za ulovit lignju.

ZUBATAC

Tražimo ga po plitkim puntama, uvale gdje ulovimo lignju tražimo ga na jednoj i drugoj punti od uvale, nije on daleko od lignje. Kod mene su plići tereni max. 40 m i tu je drukčije ponašanje. Ako idemo na puntu prođemo je sa obje strane. Zubatac zna na poziciji udarat samo u jednom smjeru. Po brakovima probat sve strane braka od najplićeg vrha i prema dubini, ljeti do 25 – 30 m, može do 40 m, i tu su rijetki ali onda je pravi komad samac. Pramu imam 10 m,  a ako su osjetljivi 20 m do olova čuvara. Ako se ulovi jeden zubac na poziciji najbolje je  promijenit poziciju i ne plašiti jer i sutra će bit na istom mjestu. Svake godine car se mijenja i vraća pametniji, na početku je to bilo udarac i gotovo sad sve više ne. Udari ubije lignju i pusti. Kad udari, a vidimo da nije na udici odmah pustit panulu na dno da glumi mrtvu lignju, vratit će se ali ne smijemo micat lignju i po par minuta. Ljeti obično bude 15 – 16 do 23 m dubine, budu pliće manji ali bolje pustit da naraste. Ako prolazimo plitke punte možemo uz obalu, a drugi put od obale 10 m dubine prema van do 40 proći cijeli pad. Obavezno dobro pratit dubinu i biti blizu dna.

Od dubine prema plitkom ne bi preporučio. Ima pozicija koje rade u zoru dok sunce ne izađe, a brakovi vani 2 – 3 sata nakon izlaska sunca. Kad se vrijeme promjeni 2 – 3 dana bura ili jugo najviše puta idu u pliće ili vanjski vrhovi braka. Kad se vrijeme smiri opet normalna dubina 20 m. Bolje imat više pozicija i kad ga uhvatimo pustit poziciju 1 – 2 dana na miru. Ne treba gubit vrijeme po pozicijama 2 kruga – jedan krug i gas na drugu poziciju. Ako udare kantari brzo dignut lignju i na drugu poziciju i ne pustit da ješku unište.