Light game – big fish

Dan kao svaki drugi, proljeće, budim se ujutro u spavaćoj vreći vani na suncu, u autokampu kod Aljoše Borkoviča, vlasnika ribolovnog dućana Carpio iz Ljubljane. Svake godine pecamo zajedno i tražimo pokoju kapitalnu ribu u Sjevernoj Istri

Napisao Tomislav Jukić, fotografije arhiva autora

Zadnje godine pogotovo najviše se pecaju Strijelke, koje lagano možemo nazvati pravi akrobati! Nije ih baš teško uloviti ako su ”tu” i borbe na Ultralight-Light opremu su nezaboravni. Popili smo kavu i pričali o pozicijama i pravili nekakav brzinski okvirni plan gdje ćemo probat lovit. Ima par pozicija gdje smo ulovili puno manjih zubatca, tamo negdje do kilograma po komadu. Ta pozicija će se sigurno još malo ispipati.  Opremu koju koristimo u istri vrlo je lagana. Ja već godinama koristim Ultralight štapove koji mi pružaju najveći gušt, pogotovo tamo gdje nema puno velike ribe. Ali, pokazalo se više puta da uz dobro iskustvo, oprezom i strpljivosti može se i na to lagano opremu dignut pokoja velika riba.

Moja oprema je već godinama ista. Najviše koristim štapove od Yamaga Blanks Blue Current serije, kojih imam više različitih, pa ih biram zavisno od situacije gdje pecam. Role su najviše Shimanove, Rarrenium 2500 ili Stella 2500, sa upredenicom PE# 0.6 – PE# 0.8.

Taj dan koristio se Blue Current 72tz (0.2 – 5gr), Shimano Rarenium 2500 sa špagom PE# 0.6 i predvezom 0,24 Varivas FC, a kod kolege Borkoviča štap je bio Smith Dancing Bream (3-15gr), rola Daiwa Calida SHA 2000 sa upreenicom Gosen J-Braid PE# 0.8 i predvezom Gosen Bass type FC 0,26. Vozimo se i tražimo galebove da malo zabacimo za koju ušatu ili šaruna, ali nažalost nikakve akcije. Dolazimo u plićak i pecamo na crve Gulp Sandworm, odlična varalica koja lovi pogotovo sve grabežljivce u moru. Ulovimo par orada i male zubace.

Pozicije gdje znamo da mogu bit zubaci za sad ostavljamo na miru. Nećemo ih dirat jer vrijeme i plima nije baš ugodna. Bio je to vruć dan, bez vjetra, totalna bonaca i skoro ništa kurenta. Opet stanemo na poziciji koja često daje puno strijelki. Bacamo male jigove i površince i odjednom Aljoša dobiva griz na jig Hayabusa Finder 7 gr. Dubina oko 15 metara i griz skoro pri dnu. Riba je krenula i kako je Aljoša ostao skoro bez špage na špuli zapalili smo motor i pratili ribu. Znali smo da je velika ali riba je imala skroz čudno ponašanje. Kao da ne zna da je zakačena, lagano pliva i ne zaustavlja se. Znamo da je oprema skroz lagana i udice male i tako Aljoša nikako ne može malo pritisnut na ribu. Dovuče je malo do broda pa opet riba krene. Konačno se riba počne zamarat i pliva pri dnu. Aljoša je skroz lagano diže, malo pomalo, i nakon 15 – 20 minuta vidimo boju. Nismo imali pojma što bi moglo bit. Na početku bili smo sigurni ili zubatac ili strijelka. I eto ga, diže se ogroman brancin, nisam takvog nikad u životu video. Ludnica, jedva je stao u mrežu, trokraka udica skroz otvorena. Na brodu tišina, ne možemo da vjerujemo. Vaga pokazuje 8.3 kilograma! Kažemo riješili smo dan, i vračamo se u kamp na pivo, malo odmorit pa se vračamo kasnije prema mraku da još malo lovimo. Pozicija od 12 – 15 metara, bacam jig Major Craft Jig Para 15 gr i na prvi zabačaj na dnu dobivam griz. Borba, riba se neće odvojiti od dna. Čini nam se da je zubatac, i s brodom idemo direktno iznad njega da mu uzmemo što više snage, s nadom da nam neće potrgati predveza na kojem kamenu. Riba se polako počne dizat, zubatac od 3 kilograma. Prekrasna ribe, prekrasne boje!   Oprema se je iskazala kao uvijek dokazujući da može podnijet jako forsiranje. Tu je uvijek i faktor iskustva ribolovca i malo sreće.