Lagane igrice Hvarskog kuhara

Četrdesetogodišnji hvarski kuhar Toni Mustra, veliki je obožavatelj mora, zaljubljenik u lagane tehnike, slow pitch i light jigging i sve svoje slobodno vrijeme nesebično poklanja moru i ribolovu. Takvim pristupom i ribolovnim laganim tehnikama okupiran je već četiri godine tako da apsolutno vlada svojim ribolovnim zonama (akvatoriji Hvara, Brača, Visa) i često nas počasti lijepim slikama ulova kvalitetnih riba. Sam je prepoznao i upoznao moć slow pitcha i light jigginga, a svoja iskustva rado podijeli sa drugima. Kao mladić od prvih zarađenih novaca kupio je korčulansku pasaru koju je sa vremenom plastificirao, dodao platformu odnosno apsolutno ju prilagodio potrebama ribolova, a Garmin GPSMAP 7408 XSV sa Garmin sondom GT51M, njegove su podmorske oči te spoj tradicije, modernih tehnologija i tehnika ribolova. Njegovim tekstom i fotografijama predstavljamo vam ga u izvornom hvarskom naglasku.

Uvod napisao Igor Virag, tekst i fotografije Toni Mustra

Pozdrav svim zaljubljenicima u more i ribolov, a i onima koji od mora žive na ovaj i onaj način te poštuju ovo blago koje su nam ostavili naši didovi. Evo na upit mog poznanika koji dijeli istu “bolest“ ka i većina koja čita ovaj časopis, reka bi par rići o mojoj povijesti bolesti ! Šalim se naravno, o svojom iskustvu u ribolovu i življenu s tim. Nadam se da neće zvučat da se hvalim jer volim bit skroman. Po zanimanju sam kuhar i naravno najviše volim kuhat i jest ribu, a i dobar kvalitetan komad steaka (black angus) goveda ili japanskog Cobe goveda. Lovim ribu od kad sam ima 6 godina ka’ i dosta mladića koji su odrasli na otoku. Ne živim od toga, sportski sam ribolovac i uživam u svakom trenu provedenom na moru. U početku je to bio ribolov iz ruke na udicu s malo ješke, većinom kruh pastela od brašna s malo vegete i slone ribe koju bi umisli za ribu privuć na ugriz. Sićam se doslovno svake bolje ribe iz ditinstva i dogodovština, od plaća kad su mi izili velikog cipla kojeg sam uvatija na Hvarskoj rivu liti i pljeska gostiju, do slikanja novinara SD, mog prijatelja Rosa i mene kako lovimo salpuse i članka u novinima “mladi ribići s Hvara“, naravno picali smo iz škole taj dan, mama sorry oprosti!

Danas sam zaljubljen u nove tehnike jigginga,od inchikua do slow pitcha pa i high pitcha s posebnim varalica za to (najdrazi Messiah od Seafloorcobtrola). Volim izmjenjivat iskustva s drugim ribolovcima! Najviše prakticiram light jiging stapom Wiki XUL i rolom Wiki 900H, tu je najveći gust u borbi s ribom, svaki ulov je neizvjestan i nadmudrivanje. Imam i svog kolegu ka i većina sportaša , zeta Harisa koji ima istu dijagnozu. Vikendom smo uvik skupa u ribolovu i lipse je u dvoje, a ne sramimo se povest i sestru Željku koja isto voli ribolov, a i brat ima svoje tehnike kojima lovi, sam s brodom. Tu su i rivali kojima triba uvik čestitat dobar ulov, na primjer kumu Mariu koji ima dosta uspjeha s panulom,a i sreće. Evo da podijelim koju sliku s vama, ulova i lipih riba koji su uvik veliko ,veselje. Da naglasim odma jako bitnu stvar, da ne bi mislili da se riba lovi od sale na ovaj način i da su to ulovi svaki dan, sta nije ni bitno!!! Većinom se gusta u ribolovu i ima dosta dana kad dođeš doma s praktički dva kanjca! S vise oznaka na more dolazi i iskustvo i bolje šanse za uspješni ribolov a i dosta ideja se pokupi od drugih ribolovaca. Pozdrav svim ribarima  s Fora(Hvara), rogi ribaru i mirno more želim.