Kupa – spinning u ultralight oazi

Ljeto i niski vodostaji idealno je razdoblje za prošetati brzacima sa light opremom i poigrati se malim varalicama i malim ribama. Ljetne žege odmah manje peku, a zabava je skoro pa garantirana

Kupa - spinning u ultralight oazi

Napisao Igor Virag, fotografije arhiva autora

Kupa, nizvodno od Jamnice, svoje dubine zamjenjuje brzacima i plitkim brzim dijelom kao da je stvorena za moje lagane igrice. U ljetnom periodu rijeka doslovno kuha i riba dolazi u ovaj revir da bi se bar malo ohladila i nadisala.  Ribolov je vrlo, vrlo često pun događanja odnosno praćenja, napada, spadanja, a ambijent fenomenalan tako da s razlogom kažem da ovdje liječim živce kad nisam na moru. Zora, magla još sjedi na rijeci, komarci zuje al’ se s osmjehom ulazi u Kupu, rade prvi koraci, diše posebno punim plućima. Danas imam društvo prijatelja Kristijana kojeg sam dobro napalio pričama o mojim lagano – lagano ribolovima i nije mi ga trebalo dva put pitati. Kratak razgovor i dogovor je bio gotov za 15 sekundi. Sad smo tu, imamo par sati vremena za nahraniti se dobrim i aktivnim ribolovom, tako da krećemo tokom uzvodno do prvih pravih pozicija. Oprema lagana,štapovi kao čačkalice, upredenice tanane, varalice lagane. U međuvremenu po našim površincima uredno skaču mališani malo veći od većeg kedera što obećaje da bi moglo biti pravi lagano, lagano. Rijeka je ugodna za hodanje, jer plitki teren garantira dobar balans na skliskoj glini i u jakoj struji tako da je doslovno moguće  pročačkati svaki interesantan dio. Hvala bogu ima ih mnogo, a i svaki ribolov otkrije se nešto novo.

Kupa - spinning u ultralight oazi

Prelazak na drugu stranu je isto moguć na nekoliko mjesta, ali od toga sam odustao jer vodostaj bi trebao pasti još nekih petnaestak do dvadeset centimetara da nema rizika za mobitele, fotiće i ostalu opremu. Samo štap i kutija varalica ima prolaz. Lijeva strana je danas naša i sa izlaskom sunca povećava se vidljivost kroz polarizacijske naočale, ali i riblja aktivnost. Brzaci, povratni štromovi, mirnjaci potencijalni su hot spotovi i naše varalice fijuču u svim smjerovima. Neke cake znam od prije tako da ih uspješno koristim i upisujem lijepog bolena koji je srknuo Maria zaricu s površine bez puno napora, onako u prolazu. Diaflesh u poznatom mu luku, Ballistic fino prede, riba se dobro bori, ali nema predaje! Trebam je, želim je i na koncu imam je. Kristijan fotka, komentiramo koliko je lijepa i puštamo je nakon kratkog maltretiranja da nastavi tamaniti svoje kedere. Takvih riba ovdje nema puno i jedino takav pristup garantira nekakvu budućnost. Moje je neko nepisano pravilo da nakon ulovljene ribe mijenjam varalicu s kojom je ulovljena tako da se Maria MP-1 55F sprema u kutiju, a na kopču ide Megabass Slide sinker kojem isto nije dugo trebalo za novu akciju. Riba je iz trećeg pokušaja pokupila varalicu uz glasno lupanje na samom ulasku varkalice iz brzaka u mirni dio. Klasika! Brzo fotografiramo ribu te i nju puštamo da nastavi što prije sa svojim borbenim pohodima. Već je 8 sati i sad vidim da sam pogriješio sto sam u Kupu ušao u “wathozama” jer lagano kuham, pa tražim samo dublju vodu da me bar malo hladi te tako plaćam danak svojoj zimogroznosti.  Al izdržat ću još malo nećemo više dugo.

Kupa - spinning u ultralight oazi

Kristijan je usredotočen na prezentaciju malog hand made voblera i dobija lijepog klena što mu rasteže osmjeh od uha do uha, ali i kupuje ga da odmah govori kako jedva čeka da se ovdje vrati. Svakih nekoliko prehodanih metara po rijeci imate neko događanje. Ili praćenje ili napad ili snimite već nešto interesantno što vam nudi neku ideju tako da vrijeme brzo prođe makar mi toliko to ne želimo. Sam teren je toliko inspirativan. Osobno se volim tamo poigrati sa nekim varalicama koje rijetko gdje drugdje bacam, a ovdašnji kupski klenovi znaju zahvalno reagirati na moje japanske igračke. Bumbari, leptiri, larve i ostale bubabaje znaju me nagraditi pravim glavonjom , za ovaj revir kapitalnim. Ovaj put takve krilate varke nisu dobile svoju minutažu ipak druga odnosno desna strana Kupe mi je bolja za takve igrarije tako da doći će vrijeme i za njih. Današnji ribolov završavamo mojim još jednim bolenom koji je popio ljubljenog im i provjerenog Duo Manic-a te puni dojmova raspremamo opremu i krećemo za Zagreb. Nije mi ta Kupa u Zagrebu dala mira, nisu mi iz glave išli neki nerealizirani napadi (neke pripisujem i sebi) tako da nije mi previše trebalo za posložiti obaveze da već dan poslije ponovno prošećem tim terenima i upišem još nekoliko lijepih riba. Taj dan produžio se na dva, a ja sam se fino nahranio adrenalinom i borbenim ribama. Društvo mi je radila supruga Josipa koja je tek početnik u spinningu, ali marljivo uči, sluša i skuplja varalice i iskustva. 

Kupa - spinning u ultralight oazi

Ta upornost ju je nagradila prvim kupskim ulovom klena na Maria zaru s mojim Shimano Diafleshom 228L-S koji je za nju puno lakši za manipuliranje nego Black Hole EriaSpin ll (0,8-3gr) kojeg je dobila od mene na poklon. Ja sam se upustio u total ultra light šetnje s tom pinki žvakicom i bome izguštao do besvijesti. Male varalice od 2-3 grama na PE 0,4 upredenici lete sasvim zadovoljavajuće, malo se teže zategne riba, al kad sjedne počinju igrice za pamćenje. Gušti samo takvi. Kad vam je vruće samo se sjednete u brzak i osim što vas hladi još i masira bolje od jakuzija tako da kupski lagano – lagano garantira dobru zabavu i u rijeci i u ambijentu i u ribolovu. Ribe ima, ne previše velikih komada, ali je ima. Lovi se uglavnom bolen, klen i grgeč pa ako prilagodite opremu za takve ne kapitalne ribe sigurno ćete imati doživljaje poput mojih.

Od ostalih predatora najčešće ljeti na slapove dođe som na svoju večeru. Često vas to u mrkloj noći zna fino prestrašiti kad opali po kederima par metara od vas. Al i u tome ima gušta. Štuku slabo viđam tu, puno bolje uzvodno prema Kupčini ili nizvodno prema Pokupskom. Smuđem se poribljava, ali nikako da se ustabili i s ulovima. Fly ribolov odnosno mušičarenje ima isto svoje za reći na ovom reviru. Vaše muhe i strimeri uz pravu prezentaciju love svoje glave i ako želite prošetati po toploj rijeci i razmahati svoje žnore ovo je sasvim dobro mjesto i za tu zabavu. Ribićko društvo “Sredičko” brine se o ovim vodama, kontroli dozvola i zaštiti ribljeg fonda, a osim na vodi aktivni su i u edukaciji mladih natjecatelja.

Kupa - spinning u ultralight oazi

Vašu dnevnu kartu najbolje je prije ribolova kupiti u ribičkom domu, a ako dolazite na vodu u zoru poput mene bilo bi dobro dan ranije bar najaviti vaš dolazak. (Tomo Galunic 098/471587) Sam dom i njegovo dvorište nudi vam se da svoj ribolov završite roštiljadom ili kotlovinom te u miru zbrojite dojmove ribolovnog dana. Uz spinning oazu ovi tereni popularni su i poznati za bolonjeze, druge duge štange i ostali štupseraj tako da se ljeti vikendom na vodu dolazi rano zbog zauzimanja dobre pozicije. Meni takav ribolov nije napet, ali ekipe koja konstantno dolaze vjerojatno ne dolaze bez veze. Blizu je Zagreba tako da nije problem skočiti i na dva sata ribolova, ali definitivno predlažem da se ipak odlučite za cjelodnevni dolazak i što bolje i kvalitetnije doživite iskustva poput mojih. Ima dana kad se teško sastati s ribom ili ju je teško isprovocirati na napad, ali zato ste tu vi da nađete odgovarajuću provokaciju za njezin instinkt i okrenete sve u svoju korist. Na sreću, moje iskustvo govori da takvih dana nema puno i da akcija je puno vjerojatnija za očekivati. Uživajte u svemu što vam se nudi, a uz ribolovni pribor potrebna vam je dobra zaštita od sunca i neka obuća koja će vam fiksno stajati na nogama (stare tenesice su ok, kroksice i šlape tog tipa zaboravite,ostat ćete bez njih). Teren nizvodno je od ribičkog doma bez problema prohodan i odličan za ribolov hodanjem po Kupi nekih 700 -800 metara, a imate lijevu i desnu obalu, mnoštvo mikro lokacija, zatravljenih dijelova, panjeva, stijena tako da imate gdje iščačkati vašu ribu i to ne jednu. Čuvajte ih poštujte i puštajte, uživajte maksimalno i vidimo se tamo. Lagano – laganoo

Kupa - spinning u ultralight oazi