Kud Neretva hladna teče

Ljubav prema ribolovu prenio mi je moj otac. Dan danas iz glave mi ne izlaze slike lubina koje je donosio doma s ušća Neretve. Bio sam dijete pa na Neretvu nisam mogao ići jer su noći bile jako hladne, ali sam dosta vremena provodio gledajući njegove štapove i prepune kutije silikonskih varalica. I tako je sve počelo.

Tekst i fotografije: David Petrović, Ivo Petrović

Na Neretvu nisam išao još neko vrijeme, ali sam sa plaže i mulića u svom mjestu lovio sitnije ribe i tako se pomalo učio. Kako je vrijeme izmicalo došao je trenutak da i ja odem po prvi puta na ušće Neretve.

neretva ribolov

Tu večer sam ulovio svog prvog lubina, 1,50 kg na Orkinu imitaciju škarpuna i jig glavu od 10 grama. Sutra se pogodila identična situacija samo sto je lubin bio koji dag teži i tu sam mislio da kužim veliki dio toga ali bio sam u krivu. To je sve bila početnička sreća. Treći lubin mi je bila cikuša od 5,50 kg i tad sam bio skroz zagrižen. Tada sam počeo razmišljati, koju varalicu bacati i kako je prezentirati. S vremenom sam dobio sliku dna u svojoj glavi i točno sam znao gdje mogu taknuti dno sa varalicom a gdje je moram podignuti… Ulovi su se nizali. Nakon lubina sam počeo loviti strelke, lampuge, felune, palamide, luceve i druge predatore. Isprobavao sam stalno nove tehnike, mijenjao sam pozicije i učio nove stvari. Te godine samo lovio lampuge jako uspješno na jigove do 30 grama sa obale, hranile su se jaglicama pa sam im prezentirao jig na samoj površini i vukao sam ga tako da ponekad iskoči iz mora, udarci su bili česti, sve mi je to bilo zanimljivo, ali želio sam imati veću ribu sa druge strane štapa. Par dana iza toga bio sam na mulu i promatrao površinu mora. Cipal, po mojoj procjeni, 50 dag panično bježi prema obali, a iza njega riba pravi strašne virove. Riječ je bilo o lici-bilizmi. Oprema se odmah počela slagati, na rtx 40 od Okume sam stavio 0,16 upredenicu od Berkley- a i to sam upario sa Okuma Heksana 270, 10-36 grama. Od varalica sam imao Yozuri popera na kojega sam lovio strelke i Savage gear Panic pray.

To mi je bilo dovoljno za pokušaj. Čekao se samo pravi trenutak za otići u ribolov, jer kiša nije dopuštala. Odlučio sam se za odlazak na ušće Neretve, kiša je stala i sve je mirisalo na vrijeme od griza. Zauzeo sam poziciju i bacao, panika, vukao sam brže, sporije, radio sam pauze ali bezuspješno, nakon sat, dva bacanja ostavio sam štap i stao da predahnem, ali nakon par minuta čuo sam iskakanje ribe, ponovo cipal, brzo bacam panika i nakon dva metra povlačenja snažan udarac, kontriram, a mašina zuji, uzbuđenje raste. Riba se snažno bori i još nisam siguran o čemu se radi. Nakon par minuta borbe na suho izlazi lica. Noge su mi se tresle a osjećaj je bio odličan. To je bila moja prva lica. Tri dana iza toga sa mula gdje sam lovio lampuge i druge plave ribe zakačio sam ribu nevjerojatne snage, to je za mene bila kapitalna neman. Panik je opet odradio dobar posao i licu od 12 kg isprovocirao na griz koja je nakon 15 min borbe bila sa mnom na mulu. Ta lica je moj najdraži ulov i bila je dostojan protivnik. Iza toga su još kratko bile na mjestima gdje sam lovio i nestale su. Skužio sam da su aktivne u 10. i 11. mjesecu. Čekao sam sljedeću godinu i nove prilike. Lubine sam i dalje lovio ali licu sam stalno iščekivao, jer je nevjerojatan borac. Kupila se bolja oprema, a kutije su se napunile raznim varalicama i  uz sve to i sam sam počeo izrađivat svoje varalice koje su se pokazale jako dobre lovke. Sve je bilo spremno za ponovne udarce gladnih lica. Stalno sam pratio iglice i drugu sitnu ribu, ali cipala putnika koji su po meni glavna hrana za licu nije bilo.

img-20161114-wa0020

Lovio sam dosta vremena po puntama i mjestima koja su bila meni zanimljiva, tražio sam linije kurenta i jata sitnih riba. Tih dana sam dosta lovio luceve, ali lice nije bilo… More je bilo dosta bistro i nije mi se baš činilo pogodno za lov. Bio sam i dalje uporan. Jedno jutro sam krenuo u 7 i 30 h na poziciju i vidim da je sitna riba zbijena uz sam rub obale, nešto je tu. Bacam sve iz kutije po par puta i napokon panik opet daje ribu…luc od 1,30 kg vuče varalicu na oštre stijene i oštećuje mi predvez od Seguara. Kako je počelo puhati još jače. Odlučujem  se za odlazak doma. Promijenio sam FG predvez i vezao novi predvez sa svojim starim čvorom za spajanje upredenice i florokarbona. Vrijeme se istog dana sredilo, vjetar je stao a more je bilo kao ulje. Odlazim ponovo i na poziciji sam u 11h. Linija kurenta je jako izražena i dosta je blizu obale. Prebacujem je varalicama, ponovo mijenjam sve iz kutije, dolazim ponovo do panika i treći zabačaj bamm udarac. Biomaster zuji, a upredenica se velikom brzinom skida sa špule. Opet je riječ o velikoj lici. 20 minuta borbe između dvije bove donosi to da se lica oslobodila, 1-0 za nju, vadim panika van i vidim da je sve OK. Riba se jednostavno oslobodila. Uzimam predah od sat vremena i mičem se sa pozicije. Nakon predaha vraćam se na poziciju koja je zauzeta komarčolovom. Odlazim na puntu gdje primjećujem ciple u samom kraju, ponovo bacam panika. Vučem ga sporije 2 puta, bacan 3 put i odlučujem se za brzo vođenje. Nakon par metara dobivam nagli udar i Biomaster opet zuji. Otpuštam mašinu i spremam se za umaranje ribe, ali nakon jakog drila ponovo riba spada. Još jednom mi je spala kapitalna lica. Troudica na paniku je ispravljena. Varalica je nova i nisam promijenio troudice već sam ostavio one što su došle na njemu. Odlazim doma i mijenjam troudice da sve bude spremno za sutra dan. Ponovo se dižem rano i na poziciji  sam u 7 i 30. Pretražujem teren i lagano se krećem uz obalu. Dobivam luca ponovo na panika. Idem dalje i mijenjam varalice. Nakon tridesetak zabačaja još jedan luc, udara varalicu  i njega uspješno izvlačim na obalu.

Vjetar opet pojačava i tjera me na odlazak doma. Oko 11 sati vrijeme se opet sredilo i odlučujem opet otići probati, ali ovaj put nagovaram curu da ide sa mnom. Opet bacam sve iz kutije po par puta i mijenjam pozicije. Dolazim na jedan mol gdje sam dosta puta znao vidjeti da lica tjera ciple do same obale. Stavljam DTD poper i bacam ga  između dvije bove gdje je najviše prostora za manevar sa mogućim ulovom. Nakon desetak minuta iza varalice se diže riba i prati  varalicu, vidim da je riječ o velikoj ribi. Odlučujem se za stari trik, naglo ubrzam sa motanjem varalice i onda napravim pauzu. Usisala je moju varalicu bez razmišljanja, kontriram i igranje počinje. Snažan dril i sa špule mi odlazi pedesetak metara po mojoj procjeni. Ribu vraćam prema obali laganim tempom, ali riba odvlači upredenicu prema bovi. Reagiram brzo, otpuštam špulu i prelazim na plažu ispravljajući kut upredenice i odvajam ribu od bove. I to prolazim i još koji metar natezanja napokon vidim  leđnu peraju. Cura mi dodaje prihvatilicu i uspijevam izvući licu na mol. Odrađujemo par fotki za uspomenu i vagamo ribu. Vaga pokazuje 10,20 kg. Trud se ponovo isplatio. Koristio sam Shimano Biomaster 4000 fb, upredenicu Daiwa J braid 0,20, predvez Seguar soft 0,450, štap Okuma CX, 270,10-35 g i DTD poper. Ja sam imao sreću pa sam od samog početka imao dobrog mentora da me nauči osnove lova lubina, a kasnije sam se sam nadograđivao odlascima u ribolov i danima provedenim na vodi, moru. Ribu nećete uloviti u fotelji sa laptopom ispred sebe, već upornošću i razmišljanjem. Ja već čekam trenutak slobodnog vremena da ponovo odem loviti jer neka nova lica čeka samo mene. Na ušću, kad sam ulovio prvog lubina, rekli su mi “dobro došao u klub ovisnika”, a sada to u potpunosti shvaćam. Pozdrav do nekog novog ribolova..