Jigovi za Slow Pitch Jigging

Slow Pitch jigging je još uvijek nepoznanica mnogim ribičima i često mi prijatelji pokazuju jigove koje su kupili za ovu disciplinu, no koji to u stvari nisu,  jer nije dovoljno da je jig mali, jer ono što ga određuje je sama konstrukcija, jer na primjer ima Slow Pitch jigova koji su teški po 400 i više grama i ne mogu biti mali, već zbog same težine,  pa to često buni ribiče, a tome ne doprinose ni prodavači koji su u nekim prodavaonicama, miljama udaljeni od mora i morskog ribolova, a da o Slow Pitch jiggingu nisu ni čuli, čast nekim izuzecima

Napisao Mladen Marković, fotografije autora i arhiva RNJ

Definitivno da razriješimo jednu zabunu, a to je da Slow Pitch jig nije onaj koji je mali, nego njegova konstrukcija, odnosno dizajn određuje njegovu klasifikaciju u tu kategoriju. Naime, neki naši čitaoci su shvatili da je Slow jig onaj koji je malen, jer kada smo bili „u školi“ radili smo sa Zetz-ovim jigovima od 80 i najviše 150 grama. Na tržištu je veliki broj jigova koji imaju ono čarobno „Slow Pitch Jig“, no ne gledajte boje , koje više love nas ribiče, nego same ribe, jer ne treba zaboraviti da na stotinu metara dubine nema svjetlosti i tu riba reagira samo na kretnju, koju njezina bočna linija savršeno osjeća. Zato je i te kako važno kako je jig napravljen, jer njegov oblik daje kretnje u vodi koje izazivaju predatore. Ključni čimbenik je uravnotežen centar, odnosno da jig lebdi horizontalno u svojoj putanji prema dnu ili kada ga cimnemo da počinje „lebdjeti“ horizontalno. Takvi su jigovi s jedne strane gotovo ravni, dok s druge strane imaju određenu asimetriju, odnosno oblik koji daje kretanje. Zato u principu imamo tri načina konstrukcije, odnosno tri modela ponašanja jiga u padu ili kada ga vrh štapa poteže prema površini.

Jigovi za slow pitch jigging

JIGOVI ZA SLOW PITCH JIGGING

Fall jigs

Posebno napravljeni za spuštanje na dno padanjem, a lako ih je prepoznati po „debelom“ obliku. Obično se koriste kod Long-Fall Jerk vođenja jiga, posebno ako su Slow Pitch jigovi veliki i teški. Rad im je nepravilan i čas padaju čas se okreću, čas stoje vodoravno, što daje jigu više vremena za lelujanje, koje izaziva ribu. Kod brze kretnje štapom prema gore, neki jigovi često znaju izazvati nekontrolirane kretnje. Kod težih Fals jigova treba štapom lagano kretati prema gore (Long-Fall Jerk) i dati jigu mogućnost da imaju dugačak i miran, lijevo-desno, pad. Posebno su lovni kod dubokih pozicija ili u jakim podmorskim strujama, gdje ostali Slow Pitch jigovi baš i ne rade dobro.

Responsive jigs

Prilagodljive jigove se također lagano prepoznaju po šiljastim glavama, dok su im repovi široki i raznih oblika. Dizajnirani su tako da kod propadanja rade specijalne kretnje koje izazivaju ribu na napad. Jednako su dobri i kod Slow-Pitch i kod Long-Fall Jerk pokreta i jedni su od najomiljenijih kod mnogih ribiča.

Long Jigs

Long jigovi su dizajnirani tako da klize kod padanja na stranu, a posebno su dobri kada funkcioniraju kod High Pitch Jerk-a. Hi-Pitch je sasvim drugačiji od klasičnog Hi-Speed jiginga, odnosno kod okretanja ručice role, kojoj pokrećemo vrh štapa. Kod Hi-Pitch Jerk-a štap podižemo i puštamo da jig sam krene na stranu, a tu tehniku koristimo kod velikih Slow Pitch jigova. U sljedećem broju ćemo objaviti sistem kretanja svih jigova, odnosno objasnit ćemo kako se radi rolom i štapom, no definitivno i kod ovih jigova je definicija okrt ručicom – jedna sekunda pauze – okret ručicom – jedna sekunda pauze, no može se raditi i na dvije do tri sekunde pauze između okretaja ručice role. No, bitno je reći da kod Long jigova, jig pliva u stranu, pa se vraća na drugu, što tejra predatore na napad.

Jigovi za slow pitch jigging

Upredenica za Slow Pitch jigove

Dakle rekli smo da imamo tri načina konstrukcije jigova, a poanta je da jig bude uvijek ispod broda okomito u odnosu na ribič sa štapom. Kod svakog ribolova imamo faktor podvodnih struja koje mogu zanositi i teške jigove u stranu, što drastično smanjuje njihovi efikasnost. Kod klasičnog jiganja, gdje radimo štapom to i ne utječe na samu lovnost, no ovdje kod Slow Pitch jiginga stavr je sasvim drugačija, a jedini način je da se izbjegne zanošenje Slow Pitch jiga kod podvodne struje je korištenje tanjih upredenica,. Zato je standard kod Slow Pitch jigginga upredenica PE#2.0, što je dovoljno jako za bilo kojeg zubaca ili slične ribe, a mnogi koriste i PE#1.5, upravo radi toga razloga. To u praksi znači da upredenica PE#2 ima nosivost od 20 do čak 35 libri kod nekih upredenica koje su upletene od osam niti, dok se nosivost PE#1.5 penje do 20 libri, pa je ulov od 10 kilograma- plus moguć bez problema. No, recimo kada imate ribu koja zakuje varalicu na dno onda se za vrijeme borbe stalno pitate – koji mi je bio …. Da, stvar je odluke uzet debelu upredenicu i biti siguran kod ulova velike ribe, ili uzeti tanju upredenicu i pomalo riskirati. No, u svakom slučaju ne zaboravite da imate i vrhunski štap, a isto tako imate i malu, ali snažnu rolu. Primjerice, bio sam na ribolovu s jednom grupom prijatelja i jedan od nas je imao Daiwinu Ryogu, na kojoj je bila upredenica PE#1.5. Moj prijatelj je ulovio morsko dno i tada je nastalo natezanje, neviđeno do tada. Ryogina kočnica se može stisnuti na 7 kilograma, no mi nismo mogli pokidati upredenicu sve dok jedan od nas nije izvukao poseban plastični kolčić, na kojem je silikonska guma i koji je napravljen za rješavanje takvih situacija i omotavši upredenicu nekoliko puta oko njega stvar je bila riješena.

Isprobali smo i odgovorno tvrdimo, da smo Slow Pitch jig od 80 grama držali ispod broda iako je podvodna struja bila relativno jaka, zahvaljujući upredenici PE#1.5, čiji mali promjer reže more kao britva i Slow Pitch od 80 grama tone na pedesetak metara kao metak.

Predvez za Slow Pitch Jig

Koje predveze, koje dužine, kojih snaga? Pitanja je mnogo, koje dobivamo na naše mailove ili na telefonske upite. Prije svega moram reći da je uobičajen fluorokarbonski predvez dužine od pet do osam metara. No, stanimo kod dimenzije. Naš tim koristi najdeblji predvez  od 35 libri, ili u prijevodu fluorokarbon od 17,5 kilograma, a koji ima debljinu 0,52. Naime radi se o Sunline fluorokarbonu FC 100. Uz njega koristimo i ostale fluorokarbone istie dimenzije, odnosno oko 0,50 milimetara. To je dovoljno jako za svaku ribu, a jednako tako dovoljno tanko da lagano tone s lakšim jigom. U sljedećem broju ćemo obraditi i praktično pokazati kako rade jigovi pod vodom.