Istra u Big Game ribolovu

Istra u Big Game ribolovu

Iako je to bilo prvo organizirano natjecanje u Big Game ribolovu, pulski Big Game klub 4tuna je sjajno organizirao natjecanje, pa nitko sa strane nije mogao ni pretpostaviti da je vrijedna ekipa to radila zaista prvi puta, iako postoje već dugi niz godina. Kada kažemo da se k tome radilo o prvom županijskom natjecanju u big game ribolovu u Hrvata ovo natjecanje je imalo još veću težinu

1.  PRVENSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE  U LOVU NA VELIKU RIBU

Istra u Big Game ribolovu

Istra u Big Game ribolovu

Od prošle godine počelo se održavat i državno prvenstvo u lovu na veliku ribu, a tu prije svega mislimo na tunu i ovo natjecanje je bilo kruna u uspjeha ne samo big game kluba 4tuna, ribolovnog saveza istarske županije, nego i hrvatskog saveza za ribolov na moru (HSŠRM). Ujedinjenim snagama izgurali su jednu sjajnu ribičku priredbu, na kojoj im mogu svi zavidjeti. Ne bi sada o kvotama, jer kvote su tema za sebe i morat ćemo uskoro ozbiljno o njima, nego treba reći da je natjecanje održano u izuzetnoj atmosferi, a Medulin i turistička zajednica Medulina su dobili jednu sjajnu priliku da svoj grad i cijelu regiju dodatno istaknu, jer sudeći po ljubaznosti i gostoprimstvu ovo je bio puni pogodak kako za natjecatelje tako i za goste te novinarsku silu. Posebno treba istaknuti hotel Park Plaza Belvedere i njihovo ljubazno osoblje, koje je boravak gostima učinilo izuzetno ugodno, a koji su bili pokrovitelji uz općinu Medulin. Što reći o otoku Ceja kao mjestu od kuda se kretalo i gdje je završila ova ribičko-turistička priredba, osim da boljeg mjesta za big game natjecanje nisam vidio. Iako je glavni sudac bio skeptičan zbog specifičnog pristaništa na Ceji i Iako je ugostiteljski objekt imao i druge goste, organizacija večere za umorne natjecatelje i goste je bila na vrhuncu i zato bravo i za ekipu s otoka Ceja i njegove vlasnike.

Big game - Medulin 2015

Dakle sve je bilo na visini, tune su bile oko nas, no kako to biva nisu se dale baš previše impresionirati nastojanjima četrnaest ekipa koje su sve radile kako treba, no zato je ribolov, ili bolje rečeno big game i interesantan, jer ma kako ih puno bilo ispod broda i ma kako dobro bacali brum, nekada jednostavno ne ide. Meni kao nekome koji vreba s fotoaparatom nije preostalo drugo nego da snimam ljepši dio gostiju na sudačkim brodovima, koje smo vezali jedne uz druge i čekali poziv na radio stanici. Zato ovaj puta nećete vidjeti fotografije lijepih tuna, ali zato možete uživati u lijepim sirenama koje su plivale oko brodova. No ipak se u jednom času konačno javila ta prokleta brodska radio stanica koja je taj dan cijelo vrijeme šutjela i odmah je nastala jurnjava. Ovaj ribolov nije samo povijesni kao prvo županijsko natjecanje u Big Game ribolovu, nego je povijestan i po tome da se prvi puta upotrijebila mjerica, odnosno štap koji ribiču odmah govori dali je tuna u mjeri ili nije. Iako su svi bili pomalo sumnjičavi to je redovita praksa u naših susjeda Talijana. Prvotno nepovjerenje se pokazalo neosnovanim, jer je mjerica i te kako odradila svoje i tuna je puštena, jer je mjerica pokazala da je na granici i da je bolje ribu pustiti. Svaka čast ekipi TERAPIJA, koja je dobro procijenila i ribu pustila i veselo odjurila na početnu poziciju. Kako se bližilo završetak natjecanja bili smo pomalo razočarani, no još jedna ekipa je imala tunu, a kako smo u jednom trenutku bili u totalnoj tišini i kada su bile u pitanju i radio stanice i svi telefoni bez obzira od kojih su  kompanija bili, nismo znali da brod Tunana ima tunu na štapu, koja je i izvučena na brod, pa je naše iznenađenje je bilo još veće. Nažalost iako su imali plaćenu dozvolu za kapitalnu tunu, vaga je pokazala da nije ispunjena zadana težina, a to je sto kilograma. Dakako nakon fotografiranje i nakon što se ura stišala, večer je provedena kako dolikuje u pjesmi i veselju do nekih sitnih sati, ali nećemo o tome, jer je to dio svake ovakve priredbe.

Istra u Big Game ribolovu

Izjava za medije kluba 4tuna

U ranim jutarnjim satima na otoku Ceji, općina Medulin, u nedjelju je počelo i završilo je prvenstvo Istarske županije u lovu na veliku ribu-tunu proglašenjem pobjednika podjelom medalja i pehara, u organizaciji športsko ribolovnog kluba Big game 4tuna iz Pule uz pokroviteljstvo općine Medulin i Arenaturista. Na natjecanje je prijavljeno četrnaest ekipa iz Istre, od toga većinom mladi ribolovci  kojima je ovo bilo prvo iskustvo, do državnih reprezentativaca poput Dražena Horvata i Gordana Govorčinovića, posebnost i novina na natjecanju je uvođenje plutajuće mjerice (pomagalo koje se koristi za procjenu veličine i težine ulova). Zona ribolova bila je zadana, ispred rta Kamenjaka. Treće mjesto, odlukom organizatora prvenstva dodijeljeno je svim natjecateljima za sudjelovanje, izuzev posadama koje su osvojili drugo i prvo mjesto, odlukom predsjednika kluba biggame 4tuna, Franka Čerina, koji nije krio zadovoljstvo zbog uspješne organizacije na kraju napornog i vrućeg dana. Drugo mjesto osvojila je ekipa broda TERAPIJA, voditelj ekipe Vladimir Božac sa članovima posade: Neven Maras, Filip Mikolić i Vladimir Barbić kojima je uruče pehar i medalje, za ulovljenu i puštenu tunu od cca 50-ak kilograma na desetoj milji kod Kamenjaka, dok je pobjednik prvog prvenstva Istarske  županije voditelj ekipe Siniša Pavlović sa članovima posade broda TUNANA u sastavu; Ivan Buljan, Stefan Lukić i Marijana Pavlović, čiji je ulov verificiran i potvrđen od strane glavnog i pomoćnih sudaca, ulov tune težine od  88,10 kilograma, a koja je bila više nego dostatna za konzumaciju 150 osoba, od sudionika do stranih gostiju koji su se zatekli u blizini sa svojim plovilima i prisustvovali događaju na Ceji. Nažalost ulovljena tuna ribolovcu nije priznata u paralelnom natjecanju Sportski lov na trofeje u čijoj kvoti je i izvađena na plovilo jer je lakša od 100 kilograma.

Istra u Big Game ribolovu 2015

Tonči Luketa, glavni sudac natjecanja i predsjednik Komisije za lov na veliku ribu Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, istaknuo je kako je prvo natjecanje u Big game-u u Istri u organizacijskom djelu prošlo vrlo dobro unatoč izboru lokacije otok Ceja – logistički i operativno zahtjevna lokacija sa otežanim uvjetima provedbe organizacije, čak štoviše „svirepa“, naglasio je, ali i pohvalio rukovodstvo kluba Big game 4tuna na odabiru obzirom na predstojeće OWC natjecanje (Offshore World Challenge), međunarodni turnir u lovu na veliku rubu – Big game fishing Poreč 2015., koje će se održati od 9. do 13. rujna u Poreču. Uz glavnog suca, natjecanju su prisustvovali, Željko Kiršić, predsjednik županijskog ribolovnog saveza i Vinicio Cavenago, tajnik županijskog ribolovnog saveza. Iako im vrijeme nije išlo na ruku, velika bonaca, visoke temperature zraka i mora posebno, obzirom da tuna voli hladnije more, čimbenici su koji su utjecali na manji broj ulova tune. Pojavu velikog broja tuna u Jadranu potkrijepio je statističkim podacima da ulovi na natjecanjima svake godine rastu i do 30 posto i stalnim praćenjem kretanja tune evidentno je da su velike tune u sjevernom Jadranu, zaključio je glavni sudac. Predsjednik kluba Big game 4tuna, Franko Čerin, istaknuo je, kako je organizacijom županijskog prvenstva klub dokazao spremnost za organizaciju natjecanja u Poreču, konstatirao je, da uz manje korekcije, vjeruje u uspjeh i odaziv natjecatelja iz susjednih država, kojima je i upućen poziv za sudjelovanje, ne sumnjajući u budućnost ovog natjecanja – formula 1 ili golf na moru, kako ga vole nazivati, u Poreču, dokazanom šampionu u turizmu ima za cilj dodatno obogatiti  turističku i sportsku ponudu, a sportski događaj ujedno je i kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo u Queposu, u Kostarici i službeni peti krug državnog prvenstva u lovu na veliku ribu za 2015. godinu.

Istra u Big Game ribolovu - Pobjednici Tunana

1 Popis natjecatelja-1

Istra u Big Game ribolovu