Hobie Fishing Worlds VII

Davno je bilo kada sam kao dijete prvi puta sa svojim ocem bacio udicu u more. Sjećam se kao da je jučer bilo i malog „guva“ kojeg smo tada uhvatili te osjećaja sreće koji me prožimao. Tada već bilo je jasno da će ribolov za mene postati ne samo hobi već način života. Čitavo svoje djetinjstvo koristio sam gotovo svaku priliku za odlazak u ribolov kada bi me netko od starijih susjeda htio povesti brodom na lignje ili tada popularno „ostima pod sviću“.

Tekst i fotografije Marijo Živković

Hobie Fishing Worlds VII

Cijela stvar oko ribolova je postala je ozbiljnija negdje u srednjoj školi kada sam upoznao svog današnjeg vjenčanog kuma Marijana koji je imao istu strast prema ribolovu kao i ja. Jednom smo sjeli u vlak u Splitu i krenuli u Mađarsku u nabavu štapova za odmet i Shimano mašinica koje je jako teško bilo nabaviti kod nas. Od tada su nekako ribolovi postajali još češći, a lokacije ribolova su se proširile na područje od Ploča pa sve do Šibenika. Svaki vikend kada ne bi bilo školskih obveza koristili smo za odlazak u ribolov. Rezultati nisu bili nešto za pohvalu ali volja je i dalje bila prisutna te valjda je to i odlika jednog strastvenog ribolovca.  Kada sam počeo samostalno zarađivati došao je tada i prvi brodić Kvarnerplastika 410 te je tada počelo i istraživanje brakova oko Čiova te primjena i ostalih ribolovnih tehnika i polako nadograđivanje znanja koje smo do tada stekli. Ribolov nas je toliko obuzeo da smo počeli organizirati višednevne ekspedicije a posebno sjećanje pada naš prvi odlazak na Blitvenicu i ribolov na okolnim brakovima te silni kantari i Fratri koje smo tom prilikom uhvatili. Kasnije kad smo sebi priuštili i ozbiljne brodove za odlazak u ribolov granica nije bilo. Tako je bilo nekoliko godina i sve je bilo dobro dok nisam prvi puta probao ribolov iz kajaka a tada se cijeli ribolov transferirao u neku drugu dimenziju. Došao je tako i prvi kajak Hobie I-11S, veoma stabilan koji je imao pogona na pedale tako da je sa njim moglo se raditi bilo koja tehnika ribolova. Kasnije se cijela priča prebacila na Hobie Ootback i priča odlazi u nedogled. Tu se u cijelu priču umiješala i moja supruga Dragana koja je danas službeni zastupnik Hobie kajaka za Hrvatsku, a jednom prilikom u Biogradu na BOAT SHOWU posjetio nas je gospodin Gero Preibe koji je predstavnik Hobie Fishing Teama. Nakon slučajnog razgovora prepoznao je moju zaluđenost sa ribolovom i kajacima te me pozvao da postanem član Hobie Europe Fishing Teama, a ove godine dodijeljena mi je čast da predstavljam Hrvatsku na veoma jakom natjecanju u ribolovu iz kajaka pod nazivom Hobie Fishing Worlds. Natjecanje organizira Hobie – vodeći svjetski proizvođač proizvoda za vodene sportove.

Hobie Fishing Worlds VII

Od 1950. Hobie je u poslovanju oblikovanja jedinstvenog načina života koji se temelji na zabavnim, vodnim i kvalitetnim proizvodima. Iz svog sjedišta u Oceanside – Kalifornija, Hobie proizvodi, distribuira i prodaje impresivne proizvode za vodene sportove širom svijeta. To uključuje surf daske, jedrilice, SUP-ove i sve širi raspon kajaka koji se pogone pedalama, rekreacijske i ribolovne kajake, kajake na napuhavanje, te komplementarni niz dijelova i pribora. HFW 7 je najjače svjetsko ribolovno natjecanje, na kojem se okupljaju stručni ribolovci iz više od 20 zemalja svijeta te se natječu za naslov svjetskog prvaka. Svake godine natjecanje se održava na drugim lokacijama te se kombinira slatkovodni i morski ribolov. Ove godine natjecanje se održalo sedmu godinu za redom, a mjesto održavanja bilo je  u Švedskom gradu Amal koji je smješten na trećem najvećem jezeru u Europi Venern. Odabrano je  od 48 kajakaških ribolovaca za natjecanje na Hobie Fishing Worlds 7 turniru, a kajakaši ribolovci nastojali su uhvatiti najveći primjerak predatorske štuke. Samo natjecanje trajalo je 5 dana a sastojalo se od dva prefishing dana te tri fishing dana. Od svog osnutka 2011 HFW-a ribolovci iz cijelog svijeta dijele stručnost, znanje i vještine, stječu nove prijatelje, a sa sobom doma odnose nova znanja i vještine. Hobie Fishing Worlds predstavio je Rhino Rack, a sponzoriraju Gerber, Lowrance, Power-Pole, Aftco, Daiwa, Yakattack, Lurefan, Hobie Polarized, OMEALS i Mustad. Što se dan odlaska u Amal više približavao postajao sam sve uzbuđeniji i uzbuđeniji koliko zbog samog natjecanja toliko i zbog časti koja mi je pripala a to je predstavljati Hrvatsku po prvi puta na Hobie Fishing Worlds natjecanju. Svjestan sam bio da će tu biti jako teško postići neki dobar rezultat među svim tim zvučnim imenima kao što su Steve Bread dvostruki svjetski prvak, Edi Brader, Leo Pegels i ostali, te sam sebi postavio cilj pokušati uhvatiti barem neki veći primjerak štuke što sam na kraju i uspio i to tri lijepa primjerka od 97,67 i 60 cm. Na kraju to mi je donijelo 38 mjesto što i nije neki rezultat ali kad pogledam da su iza mene u poretku ostali Europski prvak i ostalih par zvučnih imena mogu biti sretan jako jer tu je jako teško uspjeti pored fanatika iz Amerike, Australije i Kine koji godišnje u ribolovu provedu više od 200 dana. Pobjedu je izborio Salah Eddibie iz Njemačke s kojim sam imao priliku loviti posljednji dan natjecanja te ga mogu opisati doslovce kao ribolovnu mašinu. U nekih 3 sata koliko smo zajedno u zaljevu proveli dok sam ja uhvatio 2 štuke on je već bio na nekih 10 lijepih primjeraka od 80 – 100 cm. Na kraju mogu jedino reći da je ovo bilo jedno od ljepših iskustava u mom životu i sigurno ću pokušati preko kvalifikacijskih natjecanja doći do HFW8.