Novosti – Garmin 2015.

Novosti – Garmin 2015.

19. svibnja održana je u marini Punat prezentacija pod imenom Dizajn, tehnologija,  nautika – Garmin 2015. Koju je pripremila tvrtka Garmin Hrvatska, a teme su bile : nova serija top plotera GPSMAP 74xx, Down Vu & Side Vu skenirajući sonari nove generacije Panoptix, o kojem smo pisali u orošlom broju, a sada smo ga mogli i isprobati, zatim je bilo predstavljanje prvog Garmin &Volvo Penta Glass Cocpit sustava ugrađenog na hrvatskom brodu Pičuljan Eleven,  a mogli smo vidjeti i novu sportsku kameru, koja će zasigurno pomrsiti račune sada neprikosnovenoj Go-Pro kameri. Ono nama najinteresantnije je bio Panoptix, koji ribičima daje sliku ispred, ispod i iza broda, kako sada rade sve „tužibabe“.

Garmin 2015 - novosti

Garmin 2015 

Garmin GPSMAP multifunkcijski ploter  serije 7400

Garmin 2015 - GPSMAP7416xsv

Novi GPSMAP 7400 multifunkcijski uređaji donose sjajni široki zaslon dijagonale 7, 8, 10, 12  i 16 inča kojima se upravlja dodirom uz zumiranje prstima. Ovi uređaji nude usklađenu učinkovitost brojnih funkcija za najbolje iskustvo u plovidbi, kao što je digitalno upravljanje brodskim sustavima (osvjetljenje, pumpe i sl.), kompatibilnost za radar i primanje vremenske prognoze, te prikaz termalne kamere. Dizajnirani su za rekreativnu plovidbu na motornom brodu ili jedrilici, te su u tom segmentu vrhunsko rješenje za takvo plovilo jer nude veliku količinu funkcija na jednostavan način. Misleći i na ribolovce, GPSMPAP 7400xsv serija dostupna je i s ugrađenom naprednom sonar tehnologijom. U istim dimenzijama zaslona kao i uređaji bez sonara, uređaji s oznakom xsv donose tradicionalni HD-ID™ sonar, pravi dual 1kW CHIRP sonar te CHIRP DownVü i SideVü, tako da vam osiguravaju skoro fotografsku sliku podmorja ispod i sa strane broda uz odličnu razlučivost ribe i dna. Uz plotere kao i kombinacije, iscrtavanje pozicije plovila je još preciznije s ugrađenim 10Hz GPS prijemnikom. Svi uređaji imaju predinstalirane najnaprednije funkcije za jedrenje – laylines, informacije o plimi i oseci, naprednu ružu vjetrova, morske struje i druge elemente koji su potrebni jedriličarima svih klasa. Bazna karta svijeta već je učitana u uređajima serije GPSMAP 7400, a kompatibilni su za opcionalne BlueChart® g2 i BlueChart g2 Vision karte. BlueChart g2 Vision donosi i poznatu Garmin Auto Guidance tehnologiju automatskog navođenja, zračne fotografije i još mnogo toga. Bez obzira da li tražite tajnu ribolovnu poziciju ili pretražujete obalu, ove će karte otkriti najviše mogućnosti. S ugrađenom Wi-Fi bežičnom komunikacijom, BlueChart Mobile i Garmin Helm mobilnim aplikacijama, ovi ploteri mogu komunicirati i s vašim pametnim mobilnim uređajima.


Garmin Panoptix – svevideći sonar

Garmin 2015 Panoptix

Panoptix vidi sve – ova revolucionarna sonarna tehnologija daje nautičarima mogućnost da vide sve oko svog plovila u stvarnom vremenu – prema naprijed, nazad, sa strane i dolje – čak i kad mirujete. Garmin Panoptix je sonda s više zraka (“multi-beam”) koja koristi sonarnu tehnologiju skeniranja u nizu faza, što je idealno za ribolov blizu obale i koja se prije koristila isključivo za profesionalni ribolov u dubokim vodama.  Vjerujemo da će Panoptix revolucionizirati način na koji će rekreativni ribolovci koristiti sonarnu tehnologiju – izjavio je Dan Bartel, potpredsjednik tvrtke za globalnu prodaju.  Nikada prije ribolovci nisu imali mogućnost vidjeti podmorje oko broda u stvarnom vremenu. Dostupan kao sonda za pogled prema naprijed ili prema dolje, Garmin Panoptix je sonar kakvog još niste vidjeli.

Panoptix Forward sonda

S Panoptix Forward uređajem, ribolovci mogu vidjeti dno, strukture i ribu koja pliva ispred broda – u stvarnom vremenu – čak i dok stojite na mjestu. Što se nalazi ispred vašeg broda možete vidjeti s Panoptix sondom korištenjem LiveVü Forward ili RealVü 3D Forward načina rada.

LiveVü Forward pruža izgled sličan live-video prikazu ribe koja pliva i kreće se prema brodu ili od broda. Ažuriranja su dostupna jednim pingom, dajući pokretne slike onoga što se nalazi u vodi, u stvarnom vremenu. S LiveVü Forward načinom rada, korisnici mogu baciti mamac i gledati ga na zaslonu uređaja kako rotira nazad prema brodu. RealVü 3D Forward digitalno skenira područje ispred broda, kreirajući 3D prikaz dna, struktura i ribe koja se nalazi naprijed. Korisnik može kontrolirati koliko brzo se područje ispred broda skenira kako bi dobio više ili manje detalja, za jednostavnije određivanje gdje se riba točno nalazi.

Panoptix Down sonda

Panoptix Down pruža pogled na sve što pliva ispod broda u bilo kojem smjeru – u stvarnom vremenu – čak i dok ste na mjestu. S Panoptix Down sondom, ribolovci mogu koristiti tri odlična prikaza: LiveVü Down, RealVü 3D Historical ili RealVü 3D Down. LiveVü Down daje sonarnu pokretnu sliku podmorja ispod broda, u stvarnom vremenu. S LiveVü Down, vidjet ćete i sitnu ribu-mamce i onu koju želite uloviti, kako pliva oko broda i možete točno odrediti udaljenost ulijevo ili udesno te njihovu dubinu. RealVü 3D Historical daje korisniku pregršt sonarnih podataka. On prolazi kroz podatke dok se plovilo kreće kako bi prikazao povijesne podatke kroz cijeli vodeni stupac – od dna do površine i svu ribu unutar tih granica. Konture dna i riba vide se u živim bojama u tri dimenzije.

RealVü 3D Down digitalno skenira područje ispod broda od pramca do krme i s jedne strane na drugu. Potpun 3D prikaz područja ispod broda je konstruiran, prikazujući promjene kontura dna, ribu i strukture, čak i dok mirujete. Obje, PS31 Panoptix Forward sonda i PS30 Panoptix Down sonda, opremljene su ugrađenim senzorom Attitude Heading Reference System (AHRS) koji kontinuirano podešava zrake sonara da kompenzira kretanje broda. Kompatibilni su s Garmin ploterima serija GPSMAP® 7400, GPSMAP 8000/8500 i GPSMAP 7×1, 8×0, i 10×0, kao i echoMAP™ 70s i echoMAP 70dv. Panoptix Forward sonda je dostupna s uključenim nosačem za trolling motor i kompletom za postavljanje na krmeno zrcalo, a Panoptix Down sonda se prodaje s uključenim kompletom za montažu na krmeno zrcalo. Garmin Panoptix Forward i Down sonde biti će u prodaji od lipnja 2015, po maloprodajnoj cijeni 11.850 kn. Za više informacija posjetite: www.garmin.com/panoptix


Sportska kamera VIRB x i XE

Garmin 2015 - VIRB_XE

S ugrađenom Wi-Fi komunikacijom, korisnici sada mogu spojiti VIRB X i XE sa VIRB Mobile aplikacijom na pametne telefone i tablete. S VIRB Mobile aplikacijom, korisnici mogu gledati snimku uživo kako bi podesili snimku i vidjeli što se snima, mogu kontrolirati i vidjeti više kamera ili čak brzo editirati i dodati G-Metrix podatke, čineći lakšim nego ikada učitavanje i dijljenje video sadržaja. Dodatno, kada su spojene s mobilnom aplikacijom, korisnik ih ne može izgubiti jer pomoću funkcije VIRB tragača, snima se posljednja poznata GPS pozicija kamere za lakše pronalaženje.

Kompaktna i jednostavna za korištenje

S novim dizajnom kamera VIRB X i XE jednostavno je koristiti akcijsku kameru i snimati sjajan video. Zaslon dijagonale 1 inča, visokog kontrasta, omogućuje brzu i laku konfiguraciju kamere, a kontrola pomoću jedne tipke trenutno “budi” uređaj i počinje snimati ili zaustavlja kameru. Kamera ima i posebnu tipku za fotografiranje koju možete koristiti i tijekom snimanja videa. Korištenjem zamijenjivih ili punjivih baterija, VIRB X i XE mogu snimati do 2 sata u 1080p i pohranjivati video i podatke na microSD kartice. Kamere imaju vodootporne kontakte za robusno punjenje pomoću punjača bilo gdje na putu.

Jednostavno editiranje

VIRB Edit™, besplatan program za editiranje videa tvrtke Garmin, može automatski generirati odličan video, spreman za dijeljenje, s G-Metrix podacima koje je pohranila VIRB kamera. Korisnici mogu odabrati ručnu kontrolu za pregledavanje i editiranje snimaka, podešavanje G-Metrix podataka u grafičkim prikazima i dodavati muziku. Koristeći GPS vremenski pečat, VIRB Edit može automatski sinkronizirati snimku s više kamera za neprimjetne promjene kuteva snimanja u editiranju kompilacije s više kamera. VIRB Mobile aplikacija može se koristiti za brzo editiranje na telefonu ili tabletu. Pomoću aplikacije moguće je brzo rezati snimku, dodati grafičke prikaze MotionMetrix podataka i dodati muziku što čini učitavanje i dijeljenje sadržaja još bržim i bezbolnijim.

VIRB X i XE biti će dostupni u prodaji tijekom ljeta 2015. VIRB X će imati preporučenu maloprodajnu cijenu od 299 Eur, a VIRB XE 399 Eur.


Garmin GPSMAP i echoMAP linije uređaja dobivaju nove funkcije

Garmin 2015 echoMap71sv

Početkom ove godine Garmin je najavio sada dostupne nove softverske funkcije za svoje multifunkcijske mrežne zaslone, plotere i kombinacije, u okviru svojih popularnih serija uređaja GPSMAP i echoMAP. Među novim funkcijama važno je spomenuti nadogradnju Auto Guidance 2.0, učitavanje točaka, ruta i tragova via GPX datoteka, napredne jedriličarske funkcije, poboljšane operacije vezane uz sigurnost i još više toga. Ova softverska nadogradnja dostupna je potpuno besplatno. “U kontinuiranom nastojanju da poboljšamo naše proizvode i da našim kupcima učinimo dostupnima inovativne funkcije, zadovoljstvo nam je ponuditi ovu značajnu softversku nadogradnju koja dodaje brojne vrhunske mogućnosti nekim od naših najpopularnijih nautičkih proizvodnih linija,” rekao je David Dunn, viši manager za nautičku prodaju i marketing. Jedna od funkcija koje su dostupne u ovoj besplatnoj programskoj nadogradnji je Auto Guidance 2.0. Originalna funkcija Auto Guidance je bila izuzetno jednostavna, pouzdana nautička automatska navigacija. Sada, ova patentirana tehnologija nudi još više funkcija i mogućnosti u svojoj verziji 2.0. Korisnik jednostavno unosi željenu destinaciju i tahnologija trenutno pretražuje kroz relevantne karte kako bi kreirala put bez opasnosti, prepreka, plićina ili bova. S Auto Guidance 2.0, nautičari dobivaju i mogućnost podešavanja Auto Guidance ruta, pregledavanja mogućih opasnosti nap utu, izračuna vremena dolaska na odredište i pohrane iscrtanih ruta za buduću navigaciju. Auto Guidance 2.0 je uključena pri kupnji kartografije BlueChart® g2 Vision® ili LakeVu™ HD Ultra karte kopnenih voda, te je dostupna za korištenje u svim echoMAP serijama uređaja te serijama GPSMAP 8000, GPSMAP 7400/7600, GPSMAP 8×0/10×0 i GPSMAP 5×7/7×1. Ekskluzivna SOS sigurnosna funkcija za pomoć, sada je dostupna na top modelima GPSMAP 8000 i GPSMAP 7400/7600 serijama mrežnih plotera. Ova funkcija čini još jednostavnijim za svakoga – čak i onima koji nisu sasvim vješti s brodskom elektronikom i pomorskim radio stanicama i protokolima – da brzo pozovu pomoć na moru u slučaju opasnosti. Jednostavnim dodirom na SOS tipku na dodirnom zaslonu plotera, korisnici trenutno dobivaju listu mogućih situacija (požar, čovjek u moru i slično). Kada je odabrana odgovarajuća opcija, na ekranu se pojavljuje ispravna skripta za pozivanje u pomoć, zajedno s trenutnim GPS koordinatama plovila, koje se čitaju onome tko odgovori na poziv – istovremeno pohranjujući vrijeme, otklanjajući paniku i dajući sve neophodne informacije koje trebaju spasiocima za najbolji mogući odaziv. Druge funkcije koje su također dostupne za top modele serija GPSMAP 8000 i GPSMAP 7400/7600, su novi izgled početnog zaslona koji uključuje Favorite, Funkcije, Kombinacije i SmartMode™, kao i mogućnost promjene veličine prikaza na zaslonu. Ovi uređaji imaju i naprednije sučelje za Axis® IP kamere i kompatibilne FLIR® kamere, koje se često koriste na plovilima za nadzor i sigurnost. Korisnici mogu sada pomicati, okrenuti ili zumirati kamere pomoću prstiju na dodirnom zaslonu (multi-touch funkcija). Svi uređaji ovih linija imaju učitan Korisnički priručnik u PDF format, što omogućuje brzo referenciranje na funkciju ili postavke konfiguracije na zaslonu plotera, u slučaju potrebe. Kao dodatak gore spomenutim funkcijama, mnogi Garmin GPSMAP uređaji sada podržavaju druge Garmin proizvode koji su nedavno predstavljeni, uključujući GHP™ Reactor™ seriju autopilota, GMR™ xHD2 radarske antene i GSD™ 25 black-box sonare. Ova nadogradnja je besplatna i sada dostupna za serije: GPSMAP 8000, GPSMAP 7400/7600, GPSMAP 8×0/10×0, GPSMAP 5×7/7×1, kao i za cijelu seriju uređaja echoMAP.