Finalno natjecanje u Surf Castingu

Pokrajinsko prvenstvo sportskog ribolova u Surf Casting-u

 – FIPSAS Crotone 2015 – „Domenico Megna iz Uccialìa F.T. pobijedio je u pojedinačnom natjecanju, dok je u ekipnom natjecanju pobijedio  ASD Giamà F.C.“ 

 Napisao Domenico Megna, fotografije arhiva autora

Finalno natjecanje u Surf Castingu

Završilo je Pokrajinsko prvenstvo sportskog ribolova F.I.P.S.A.S. Crotone 2015. u disciplini Surf Casting, koju je organizirala mjesna savezna delegacija, uz pomoć Uccialì Fishing Team-a s otoka Capo Rizzuto, na plaži naselja Santa Monica u općini Cutro, a bilo je obilježeno nizom neočekivanih obrata.

Kronika trećeg natjecanja

Svih 25 natjecatelja društava iz pokrajine Crotone našli su se u zoru na plaži, spremni i uz dobru atmosferu, kao posljedicu posebnih meteoroloških uvjeta, kako bi sudjelovali u jednom uzbudljivom natjecanju, budući da je bilo obilježeno izuzetno bogatim ulovom kao i zahtjevnim zadatkom koji su imali strogi suci na obali, koristeći sistem bodovanja „No Kill, Catch & Release“ (ulovi i pusti), s ciljem da se što više zaštiti svaka pojedino ulovljena riba, puštena u more nakon dodjele bodova. Treće i posljednje pojedinačno natjecanje na prvenstvu koje se održalo na ribolovnom području s miješanim pjeskovito – kamenim dnom  osvojio je Cosimo SOLFARELLI iz Uccialìa Fishing Teama, smjestivši se na prvo mjesto u svom sektoru, sa nizom višestrukih ulova pridnene ribe kao što su šarag i špar ostavivši iza sebe dobrog i jako mladog Under 18,  člana njegove ekipe RIJILLA Lorenza koji se  usredotočio na potragu za ribom na površini, uspjevši tako pobijediti Maurizia CANNINA (Ucciali F.T.) i Carla RIZZA (Giamà F.C.), koji su oboje osvojili treće mjesto u prvom sektoru, zahvaljujući također i ulovu pirki.

Campionato FIPSAS SURFCASTING Crotone Uccialì Fishing team

Campionato FIPSAS SURFCASTING Crotone Uccialì Fishing team

Srebrnu medalju dana i prvo mjesto u sektoru osvojio je Domenico MEGNA, također iz Uccialì F.T. ulovom guštera od 30 cm, stvorivši razliku prema nikad svladanom Leonardu LAZZARINIU, u kategoriji ulova na veliku daljinu i tako mu dozvolio da nadmaši veterana Andrea TOSCANA iz Giamà F.C.. U trećem sektoru, u prvom planu bili su ulovi Luigia CAMPANARE i Gaetana CATANIE, oboje iz Uccialì F.T., koji su lovili rame uz rame, uhvativši knezove uz najstjenovitiji dio plaže. Prva nagrada dana osvojena u ekipnom natjecanju društava, bila je za ekipu „C“ iz Uccialì Teama koja je postigla stepenicu više na postolju zahvaljujući velikom broju bodova i izvrsnima  Cosimom SOLFARELLIEM, Leonardom LAZZARINIEM i Angelom MAZZACANEOM (kvalificirajući se za regionalnu selekciju 2016).

Pobjednici prvenstva 2015.

Surf casting

Dakle, zahvaljujući održanom natjecanju, na osnovi posebne završne klasifikacije, korektno sastavljene od tri „ispita“, pobijedio je Regionalni prvak 2015. Domenico MEGNA iz Uccialì Fishing Teama, Le Castella – Otok Capo Rizzuto, koji iako je ima isti broj riba kao i član ekipe Cosimo Solfarelli (srebrna medalja i kvalifikacija za regionalno natjecanje), nadmašio ga je po bodovima, osvojivši tako izravnu kvalifikaciju za Prvenstvo Italije 2016. Što se tiče pokrajinskog prvenstva među društvima, pobjednik  je bio Giamà Fishing Club iz Crotona i odlični Luigi Calindro, Carlo Alberto Rizza i Andrea Toscano (treći pojedinačno i regionalna kvalifikacija), koji za malo pobjeđuju ekipu „C“ iz Uccialì F.C., koja se izvrsno oporavila ali ne baš u potpunosti, osvojivši izravnu kvalifikaciju za Nacionalni trofej izvrsnosti za društva 2016. Svečana dodjela nagrada u prekrasnom Hotelu/Restoranu „Il Corsaro“ u Le Castella, održala se u prisutnosti predsjednika regije FIPSAS Antonia Debilia i predsjednika pokrajine Uga Pugliesea, podržani od strane direktora Nacionalnog sektora Surf Casting-a Elia Grassa, veterana državne  reprezentacije u Nizozemskoj, gdje je osvojio prvenstvo svijeta pojedinačno i ekipno sa Under 16, i koji je imao riječi hvale također za ASD Petrarca Pescu iz Strongolia i Yacthing Club Crotone, prvi puta prisutnih na prvenstvu u Crotoneu, kao i za predstavnicu nježnog spola Christinu Franceschini , borbenoj „fishing lady“ koja na svakom natjecanju predstavlja ozbiljnu konkurenciju.

Uz izvrsnu slavljeničku tortu ponuđenu od slastičarnice/bara „Caribe“,  pobjednik Domenico Megna, čestitajući protivnicima i u veseloj atmosferi, naglasio je kako je ovo prvenstvo bilo izuzetno teško i uzbudljivo jer se održavalo na tri plaže sa različitim dnom, od šljunčanog na Punta Alici u Cirò Marini, do pjeskovitog na plaži Turrazzo di Cutro, i na kraju miješano s kamenjem. Raznolikost ulovljene ribe, slikoviti prizori za vrijeme natjecanja (ulov sipe, hobotnice pa čak i neki primjerci crva), posebnost raznolikog vremena održavanja natjecanja u tri kruga, sa match štapovima koji su se održavali noću, u zoru i na zalazu sunca, sve to dalo je uzbudljivost natjecanju do zadnjeg trenutka.

Italy-512