Creski gastro eging show

Dugo očekivani vikend je napokon došao. Pripreme su sve odrađene na vrijeme, mislilo se na apsolutno sva pitanja, a odgovori na iste u odličnoj atmosferi dolazili su sami od sebe. Vrijeme nam nije ostavilo previše prostora za ribolove na otvorenom moru pa smo svu svoju energiju iskoristili za vrlo uspješan lignjolov eging tehnikom s barke, a vrijeme na kopnu iskorišteno je u spravljanju delicija “sitnog i krupnog” zuba te neodoljivih morskih plodova

tekst napisao Igor Virag, recepti Mladen Marković i Dejan Loparnik, fotografije Tomi Jukić, Aljoša Borković, Dejan Loparnik, arhiva RNJ

Creski gastro eging show

Mjesto okupljanja bilo je na Cresu, naselje Stara Gavza. Dejan Loparnik i Tomi Jukić stigli su u srijedu (i cijeli četvrtak nas nabrijavali fotkama ulova lignji i brancina) dok smo se Aljoša Borković, Mladen i ja priključili u petak. Naravno, susret prijatelja nije mogao proći samo tako već se u sljedećim minutama moglo vidjeti u kojem smjeru ide tekući vikend. Chacha Marković nikad na put ne ide nespreman odnosno uz svu silu potrebne i manje potrebne ribolovne opreme tu se našlo mnoštvo fine spize i neizostavne kapljice.  Odojak je bio prva žrtva tog popodneva, a uz rakijice i cviček atmosfera je brzo procvala te krenula  “željenom rutom”.  Chacha je bio na “svom terenu” i guštao je punim plućima, zauzeo je svoju poziciju te marljivo skupljao iskustva slažući zalogaje i fine gutljaje, dok je Dejan već mislio na večeru i bacio se na pripremanje telećih koljenica u velikoj teći, na lagano lagano način odnosno 5 sati na najlakšoj vatri. Tomi je dao svoj udio u obliku carpaccia od lignje i brancina, dok smo se Aljoša i ja uz viljamovku pripremali za probat uloviti koju lignju s kraja. Popodne se pretvorilo u večer, koljenice su se tiho krčkale, dvije lignje su nabrzaka ulovljene, a društvo se pojačalo sa još par susjeda tako da fešta je brzo došla do usijanja. Koljenice sa šurlicama su bile šećer na kraju ovog dana bogatog po okusima, uz silne hvalospjeve kuharu Dejanu. Meso meko kao putar (mislim da ne bi problema sa žvakanjem imala niti baba bez zuba), a šurlice se fino natopile savršenim šugom. Bakanalije na najjače.  U takvoj opuštenoj atmosferi napravljen je i borbeni plan za subotu, lovit ćemo Eging tehnikom sa gumenjaka jer dečki (a znaju što rade) lijepe rezultate ostvaruju iz vikenda u vikend. Subotnje jutro i lagani mamurluk rješavamo kavicama, bogatim doručkom i rakijom, a bura koja je osigurala sunce bila je naš saveznik,  za razbuđivanje, ako ne kasnije za lignjolov. Gumenjak Joker Clubman 21 sa Evinrude 115 konja dočekao nas je spreman i nakrcan, pozitiva i smijeh jedva su dočekali isplovljavanje. Fina lagana oprema za lignje krasila je holdere, sve bombon do bombončića. Još Mladen i ja smo lovili sa još najjačim štapovima. Chacha sa Marijinim Stedy Light Spinning do 20g i Abu Revo Neosicom namotanog sa finom PE# 0,6 Sunline upredenicom, a ja s novom Yamagom BlueCurrent 82F Nano, max 18 g i Sakurinom Lumom FD napunjenom YGK Upgrade PE# 0,6 upredenicom. Dečki su opremu olakšali do maksimuma te loviti sa totalnim ultra lightom. Maksimalno do 10 grama, a i manje.  Yamage Blue Current 72tz i 72ti sa Stellom 2500 i Certate 3000, te Aljoša sa Hearty Rise Rock˛& Forse, uparenu sa Daiwa Steeze Type II. Živa erotika od opreme. Skrivajući se pod strmim creskim stijenama i uvalama zabacivali smo i pretraživali teren uglavnom iz plićeg prema dubljem, a najlovnije su im se pokazale prirodne boje Yamashite, Yo-zuria i Kanjia u veličini 3.0. Dubine od 7 – 8 pa do 20 metara trebale su skosavice koje malo brže tonu, Mladen ih je još otežavao Yamashitinim olovnim glavama koja se nasade na glavu skosavice, a Aljoša, vlasnik ribolovnog shopa Carpio.si ovog vikenda donio je na test par komada novih skosavica kojima je davao svoju minutažu.

Lovili smo svi, ali Aljoša ih je skupljao malo bolje pa me to zaintrigiralo da malo pogledam taj novitet. Radi se o skosavicama Prohunter Egi King, 15 grama u veličini 3.0., sa brzinom tonjenja 3 – 4 sekunde metar, a odlikuje ih dobra lovnost, sasvim korektna završna obrada, dobra krunica, interesantne boje, skroz glow i za dobro bacanje izbalansirano tijelo te povoljna cijena. Lijepo smo se šuljali po uvalama i skupljali sasvim solidne glavonošce po sunčanom i u zavjetrini toplom vremenu. Predivni krajolici mamili su fotiće na škljocanje, a glavne zvijezde ipak su bile lignje, čiji je svaki dolazak bio dočekan Go-Pro kamerom i Chachinim Sonyjem. Svaka uvala nam je ponudila nešto, a na kraja smo skupili 17 lijepih komada. Svako malo zvuk otvaranja konzerve izazivao je salve smijeha, a i usputna marenda je dobro došla jer čekala nas je aktivna vožnja nazad gdje nije falilo gasa i slanih “bičeva” valova. Povratak nas je dobro izmorio jer nema opuštanja u vožnji po buri, ali suha i topla odjeća s veseljem je dočekana. O rakijici i cvičeku da vam ne pričam. Lijek. Daska za rezanje i oštar nož su isto bili u pogonu, a odojak i koljenice ponovo na repertoaru. More je uzelo svoje, umor i rumena lica ne drže nas dugo za stolom dogovaramo borbeni plan za rano jutro i spinning po Cresu, pa ranije se gasimo i valjamo po posteljama. Vrh plime je u 5 sati pa po tome planiramo buđenje i polazak. Mladen je prespavao jutarnju rekreaciju, a mi smo se morali na sreću brancina zadovoljit samo šarunima koji su napadali gume i voblere namijenjene princu tame. Ipak, zora i buđenje dana nezaboravna je slika. Bura je oslabila te smo uz kavicu i doručak dogovorili još jedan izlazak na more nakon ručka. A ručak je pak posebna priča. Tu je glavnu riječ vodio Dejan, a priključio mu se i Mladen, svatko od njih sa svojim receptom, sa lignjom kao glavnom namirnicom. Dejan sa lignjama “na crno” na kapuli, a Mladen sa „šufiganim“ lignjama. Sami pogledi na pripremu ručka mamili su uzdahe i skupljali sline, naravno, svi smo bili okupljeni oko glavnih zvijezda Mladena i Dejana, a za samim stolom više se mumljalo i guštalo nego što se pričalo. Božanstveni okusi. Čestitke kuharima!!! Nakon što smo došli malo k sebi od ove bombe od spize na brzaka smo se potrpali u „gumiju“ i iskoristili prekrasan dan za još jedan uspješan lignjolov. Otišli smo na drugu stranu od jučerašnjih pošti te uživali u prekrasnim valama pod Lubenicama. Spektakularno izgledaju te vale ovako zimi, kad nema gužve ni galame. More mirno, bonaca. A i lignje su fino skakale na naše skose. Nas pet, bacajući svako na svoju stranu lagano smo ih pronalazili, a Tomi ih je lukavo najbolje skupljao loveći sa Egi Kingom u Clownfish dekoru. Ta boja im je jednostavno bila neodoljiva i mislim da ih je on sam ulovio pola od ukupnog ulova toga dana. Ja sam svoj Eging dan ranije završio jer sam neoprezno štapom zapeo za bitvu na provi i doživio bolan – krccccc – koji me toliko ispraznio da nisam imao volje više disati, a kamoli loviti Mladenovim štapom kojeg je odmah nesebično ponudio. Trenutak nepažnje dok sam mijenjao skosavicu i lagana igra je gotova. Preostao mi je fotić i odlični kadrovi ulova ostatka ekipe. Iako je sunce bilo još relativno visoko, završili smo još jedan uspješan dan na moru, skupilo se 15-16 lijepih liganja i jedna sipa te pun brod praznih konzervi pive. Trebalo je vratiti se i sve spremiti i popakirati, ali nije bilo nikakve strke i gužve već pomalo su se prvo pojele lignje koje su ostale od ručka, pa malo čvaraka, a onda smo planski potrpali stvari po autima. Odlično vikend druženje prepuno dobrih vibracija i pozitive, prepun finih okusa i mirisa te dobrog lignjolova završili smo uz pozdrave i rastanak na trajektu za Krk. Dogovoreni su novi susreti sa ovim sastavom jer definitivno ovako nešto isplatilo bi se ponoviti. Proljeće je blizu, a onda i puno stvari postaje jednostavnije. Ako ništa drugo, bar dan duže traje i imat ćemo više mogućnosti. Dijelim s vama recepte od spize koje su Dejan i Mladen pripremali.

DEJAN- teleće koljenice sa šurlicama

E ovako pošto uvijek pretjeram opet sam ja napravio previše za 5 ljudi,

  • 4 teleće koljenice
  • 5 komada luka
  • 2 glavice češnjaka
  • 5 lista lovora
  • Cijeli papar
  • Mljeveni papar
  • Sol
  • 6 mrkva
  • 1,5 l vina
  • 3 l vode
  • Malo ružmarina ne previše
  • Maslinovo ulje 4 dcl

Koljenice, dobro nasolite i popaprite i pustite da odstoje barem dva sata. Koljenice stavite u teću u kojoj ćete ih kuhati, a posebno ugrijte maslinovo ulje u malom loncu i prelijte po koljenicama u teći. Luk razrežite na pola ako je manji ili na četiri dijela ako je već ii poredajte oko koljenica. Češnjak ogulite i samo ga na pola režite i stavite uz luk, a jednako napravite s mrkvom koju narežete na debele fete. Ružmrin ogulite s grančice i posipajte po koljenicama, a dodajte odma i listove lovora te papar u zrnu. Dodajte vino i vodu tako da koljenice budu do pola potopljene. Teću ili posudu poklopite i stavite na laganu vatru pa kuhajte polagano pet sati, uz svako malo okretanja koljenica. Nakon pet sati šug se reducirao, a ako nije dovoljno slobodno još kuhajte bez poklopca tako da sam šug od koljenica bude samo na dnu, oko dva centimetra. Meso se s koljenica lagano skida i pri tome ga vilicama rastrgajte na male komadiće i ostavite u šugu. U tako pripremljeno meso u šugu stavite šurlice, pokriveno kuhajte još kakvih 15 do 20 minuta uz stalno miješanje, a ako vam ponestane tekućine slobodno dodajte malo vode, jer šurlice moraju „popit“ gotovo svu reduciranu tekućinu. Po potrebi stavite dodajte soli i papra i to je to! U slast, kao što je to bilo nama!

DEJAN - lignje sa crvenim lukom

  • 1 kg jadranske lignje
  • 2 komada luka crvenog
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Zapalite dobru vatru pod gradelama, a onda na vruću rešetku bacajte lignje cijele neočišćene. Dok se one peku (ne smiju se predugo peći jer postanu tvrde), isjeckajte luk na trake, ne sitno i stavite u teću u kojoj je maslinovo ulje. Lukteću stavite na drugi kraj roštilja, no pazite ne smije se „prepalit“ jer luk mora biti samo ugrijan da omekša. Lignje u međuvremenu okrećete na rešetki tako da se zaprže sa svih strana, cirka 5 do 10 minuta ovisno o veličini samih liganja. Pečenu lignju stavite na dasku, izvucite glavu, izvadite kost i „kljun“ te oči, a sve ostalo s crnilom ostavite i narežite na kolutiće i umiješajte u luk, pustite minut- dva da se sljubi s lukom, dodajte sol i papar po želji i dobro zalijte maslinovim uljem i poslužite vruće. U slast!

MLADEN – šufigane lignje

  • Pet do desetak liganja
  • 1 glavicu češnjaka
  • Peršin
  • Maslinovo ulje
  • 1 – 2 dcl dobrog bijelog vina

Lignje očistite, a češnjak sitno narežite nožem. Peršin narežite jednim dijelom na sitno a jednim dijelom malo grublje.
VAŽNO: U hladnu teću s poklopcem ili još bolje u električni pekač za pice stavite maslinovo ulje. Na ulje dodajte očišćene lignje i pospite ih ravnomjerno češnjakom. Na češnjak dodajte sitno izrezan peršin i ponovo po svemu dodajte maslinovo ulje. Na sve još dodajte malo grublje nasjeckani peršin i sve zalijte najboljim bijelim vinom koji imate. Pokrite teću ili pekač poklopcem i tek tada stavite na vatru ili uključite u struju.
VAŽNO: Ne dirajte polopac i ne dižite ga, a samu teću prodrmajte tri-četiri puta. Nakon 20 minuta vaša šufigana lignja je gotova.
VAŽNO: Ako lignje držite duže na vatri postat će žilave.