Borbeni pojasi, prsluci, gljive i dodaci

Borbeni pojasevi i varijacije na temu neizostavni su dio opreme svakog ribolovca koji želi svoj ribolov prilagoditi uživanju u drilu odnosno olakšati manipulaciju s ribom kada borba traje li traje, a umor i adrenalin čine svoje 

Napisao Igor Virag, fotografije arhiva RNJ

Borbeni pojasi, prsluci, gljive i dodaci

Ribolovna industrija prati razvoj ovog nama toliko voljenog sporta i  omogućuje nam da naše vrijeme na moru što bolje prilagodimo našim željama, tehnikama, ribama, mogućnostima. Ribolov nas toliko ispunjava, čini sretnim i motiviranim,  živimo s njim i za njega, predajemo mu se totalno i bez kompromisa. Planiramo ribolove danima,razradili smo taktike i tehnike do najsitnijih detalja, oprema složena, servisirana, sređena, sjajna i spremna čeka potapanje udica. Ješka i teški metali u stavu mirno, mislimo da imamo apsolutno sve što trebamo, nabrijani smo do bola i krećemo u pučinske igrice. Sanjamo pravu glavu, želimo je na krmi, želimo euforiju i nekontrolirane urlik i kad tad se to desi.

Vela riba na štapu, urlici i euforija zbog griza, gaf i podmetač su već spremni, a riba izvlači li izvlači i potrajat će ovo dugo. Ljetno doba i adekvatna odjeća za to doba nisu naš saveznik jer sve sto imamo na sebi su tanke mudante i UV protect majicu. Da, štiti nas od sunca i njegovog štetnog djelovanja, ali je i toliko tanka da nam ne pruža gotovo nikakvu zaštitu kada na nju naslanjamo donji dio štapa od borbe s ribom.

Borbeni pojasi, prsluci, gljive i dodaci

Nikuda bez Jigging Masterovog pojasa

Gumirana zaštita koja sakriva križ nije dovoljna, trenje čini svoje, a riba je nikad dalje od broda. Štap mijenja pozicije oslonca na tijelu iz jednostavnog razloga. Žulja, žulja i to jako žulja. Ta mala površina kraja štapa koju zabadamo u prepone, pod prepone, u kuk, u trbuh – sve nas više nadražuje,crvenilo je sve izraženije, a riba još daleko, bilo u daljinu od broda ili je u dubini pri dnu. Ekipa se izmjenjuje u borbi, sve češće se spominje borbeni pojas, pojavljuju se i sporadične psovke, a improvizacije dolaze na vidjelo. Naravno borbeni pojas ili neko slično pomagalo nemamo, jer smo ga predvidjeli usprkos planiranju, ili smo dio sada smatrali da nam ne treba. Riba nakon nekoliko sati ipak prilazi brodu, uspješno nakon puno, puno muke završava na krmi, a umjesto totalne euforije i galame kakvu takva riba zaslužuje ekipa se povaljala po brodu i krepava od umora i ozljeda zadobivenih od dugotrajnog drila tune. Cijela posada je u ogrebotinama i crvenilu dok sutrašnji dan donosi modrice, a svaki sljedeći novu “duginu boju”.

Ne moram vam ni reći koji je bio prvi sljedeći potez ove posade.

Je, o ribi se još priča, ali se više slabo čuje s kakvom smo se mukom susreli i koliko dugo su rane lizale. Ipak da se ne nađemo u sličnoj situaciji imamo u ribolovnim prodavaonicama stvarno dobar izbor borbenih pojasa, prsluka, T barova, gljiva i drugih pomagala koji nam definitivno u borbi uvelike pomažu u manipulaciji s pravom ribom.

Bilo kakvo od spomenutih pomagala omogućit će nam komoditet kakav nemamo u “sirovoj” igri bez toga, a time i veći gušt, sigurniji dril i brzinu.

Borbeni pojasevi

Stand up borba s kapitalnom ribom poput tune izvediva je naravno i bez njega, ali su razlike neupitne odnosno, dril s pravim dobrim borbenim pojasom jedna je druga dimenzija koja ubrzava cijelu stvar, jer puno lakše napadate beštiju iz dubina. Cijela tehnika je u leđima i nogama koje su puno jače od ruku, a ruke su nam skoro pa slobodne odnosno služe nam za namatanje multiplikatora desnom, a lijevom za pridržavanje i lijepo slaganje najlona. Na primjer, Black Magic borbeni pojas je nešto najbolje što nam tržište nudi i sami ribolovci koji su ga probali najbolja su mu reklama. Ploča koja se s pojasa spušta na noge s unutarnje strane ima od meke pjene ispupčenje koje omogućava dobru cirkulaciju krvi i zraka, a ispupčenja tokom cijelog drila masira butne mišiće kako ne bi došlo do grčeva nakon dugotrajnog drila. Uz dobru tehniku drilanja s ovim pojasom borba se pretvara u pravu igru, a ne muku, ozljede, neizvjesnost. Tržište nam u tom segmentu nudi puno vrhunskih stvari tako da na vama ostaje izbor modela, dizajna i količine izdvojenih novaca (Braid, BlackMagic, Normic, Aftco, Penn, Alutechnos.

Borbeni pojasi, prsluci, gljive i dodaci

Black Magic

Taj tip borbenih pojaseva namijenjen je isključivo kapitalnim plavim ribama i big game borbe u stand up-u, dok za ostale “male”ribe možemo naš borbeni set prilagoditi opremi manjih gabarita odnosno borbene pojaseve manjih dimenzija odnosno užih pojaseva i manjih ploča.

Manja ploča osim sto će nam osigurati manje muke s ribom na štapu poslužit će nam i za neke tehnike jiganja. Pojas je tokom cijelog ribolova  na nama i u slučaju da nam taj tren ne treba okrenemo pojas i ploča nam je na stražnjici i tako ne smeta, a po potrebi se samo jednom rukom povuče  u borbeni položaj. Kod speed jigginga mnogi koriste borbeni pojas i za samu jigging tehniku odnosno uglave štap u borbeni pojas i iz njega jigaju što se odlično pokazalo za jigging teškim silikoncima gdje je potrebno što brže dizati gumu (burn baby burn) prema površini, (Blitvenički gofovi su nekad više cijenili naš trud). Ponuda je ogromna pa tako i kvaliteta tako da po prodavaonicama možemo naći stvarno svašta. Od plastike, metala, karbona, a od proizvođača i materijala zavisi i cijena. Kod odabira osim na cijenu obratite pažnju na materijale (plastični se znaju savijati), podlogu ploče koja bi trebala biti od nekog mekšeg materijala kako ne bi žuljala i na kuglu u koju bodete štap jer na nju sjeda najveće opterećenje. (kod nekvalitetnih materijala brzo dolazi do zamora). Pojasevi toga tipa dolaze nam u par kombinacija odnosno s kuglom, križem ili kombinaciji jednog i drugog što je po meni najzahvalnija kombinacija jer nemaju svi štapovi križ. Križ nam služi kako bi fiksirali štap odnosno da nam se ne bi rotirao u pojasu. Osobno, prezadovoljan sam sa svojim crvenom Jigging Master pločom i širokim pojasom jer je jako lagan, relativno je široka ploča koja fiksno stoji bez pomicanja, odlično drži štap na križu i dugotrajni se drilovi odrađuju sa smijehom, fotografiranjem, snimanjima naših video uradaka, veseljem …

Borbeni pojasi, prsluci, gljive i dodaci ribolov

Za borbu s tunom trebate ozbiljni borbeni pojas

Često ga koristim u kombinaciji s Aftco borbenim prslukom koji mi omogućava dugotrajnije natezanje s ribom i mogućnosti da se u određenim trenutcima opustim. Sistem drila je jako sličan tehnici sa big game stand up borbenim pojasom odnosno ruke nam po potrebi mogu biti slobodne (da u miru snagu vratite kojim gutljajem hladne pivice).

S takvim setom vaše mogućnosti su velike odnosno sam ribolov je puno komotniji , a vi se osjećate moćnije i fleksibilnije, a naše prepone će nam i te kako biti zahvalne. Ostali dodaci za tu svrhu isto nam puno pomažu,ali nisu toliko “ozbiljni” odnosno omogućuju nam da drilamo ribu sa što manje muka, modrica i ogrebotina te spadaju u MUST HAVE ako već nemate borbeni pojas.

Gljive, gljivice i ostali “nametnici”

Razni T barovi, Cush-iti, Rod Hokiji, Fighting Butovi i ostali “nametnici” odlične su zaštite za naše tijelo jer svojim oblikom i sastavom povećavaju površinu koju naslanjamo na tijelo ,a time bolje uporište i sigurniji dril. Jednostavno naš nastavak ili nam visi za pasom ili već stoji na svom lako dohvatljivom mjestu (nikako negdje skriven u kabini ili na dnu neke torbe) i tu čeka potrebu za reakcijom. Kad riba treba poći Sv. Petru, jednostavno našu gljivu ili rod hoki nabijemo na dno štapa i sa mnogo lagodnijim osloncem nastavljamo drilati ribu sve do njenog plesa na krmi našeg broda.

Tržište i proizvođači shvatilo je koliko taj dio opreme je neophodan tako da je i ponuda takvih proizvoda na vrhuncu,a na vama je da si nađete odgovarajući model po zvrdoći, romjeru, dizajnu, boji. Osobno sam probao sve varijacije na temu gljiva sto mi je došlo pod ruke i definitivno moj izbor je Cush-it, gljiva od meke pjene koja uz to što nas štiti od ozljeda još i štap drži na površini ako slučajno završi u moru te neće potonuti. Pjena od kojeg je napravljena dovoljno je mekana da ju možemo “fiksirati” na kuk ili negdje drugdje u tijelo bez straha da će žuljati. Dolaze u žarkim i transparentnim bojama tako da i faktor traženja po kabini može biti puno kraći nego u sličnim slučajevima. T bar je isto zahvalna opcija jer velika površina sjeda na naš kuk ili bok,al nije baš ugodno kad vam fini komad opreme padne sa štapa na vašu bosu nogu. (prepoznat će se neki).

Borbeni pojasi, prsluci, gljive i dodaci

Jednostavna upotreba – maksimalna zaštita

U slučaju takve opcije definitivno predlažem da sami nastavak osigurate nekom vezicom za pojas kako bi spriječili skakutanje na jednoj nozi po vašoj krmi. Navedena pomagala definitivno pomažu kako bi naše ribolove učinili što komotnijima i da bi u ribolovu stvarno uživali u svakom trenutku. Zato, zaboravite više ogrebotine i modrice (možete drilati u kupaćima) te nabavite (ako već niste) svoj borbeni set te se bez brige opustite na ribolovu i uživajte u najlipšoj stvari na svitu, moru i svemu sto nam taj Božji dar pruža! Lagano, lagano …