Belly boat lagana panulica vs. lagana panula brodom

Riječ panula prije je asocirala na usputnu tehniku ribolova dok se plovilo prema omiljenoj pošti. Zadnjih godina, kao i sve ostale tehnike, tako i panula, uzela je svoje mjesto u ribolovu. Od usputne tehnike nekima je postala omiljena ribolovna tehnika. Mnoge riječ panula asocira na voblere i ostale sisteme panula. U ovom tekstu probati ću Vam dočarati malo drugačiji pristup panuli, usporediti klasičnu panulu iz broda i njezine prednosti i nedostatke sa belly boat laganom panulicom.

Napisao i snimio Petar Sabolčec

Panula brodom

Kod klasične panule brodom, najčešće se vozi brzinom od 2 do 6 milja. Ograničeni minimalnom brzinom, najčešće smo u nemogućnosti povlačenja omiljenih silikonaca jer ne podnose velike brzine. Najčešće iza sebe vučemo voblere, sisteme silikonskih lignjica, tursku panulu ili neke druge sisteme. Komplet za panulu sastoji se najčešće od spin štapa bacanja do 30 grama, te role od 2500 do 4000.   Veličina voblera kreće se u dužinama od 5 do 12 cm. Ovisno o veličini voblera ili sistema,  florokarbonski predvez se kreće u rasponu od 0.25 do 0.40 mm. Najveća mana panule brodom je zvuk motora koji plaši ribu i tjera ju na dodatan oprez (preporučam svakako korištenje elektromotora, ako ste u mogućnosti).

Belly boat lagana panulica

Najveća prednost belly boata je tišina, odnosno nema zvuka motora koji tjera ribu na dodatan oprez. Pridjev lagana označava korištenje lakšeg pribora u odnosu na klasičnu panulu. Pribor se sastoji ovisno o dubini i konstituciji terena gdje lovimo. U mojem slučaju, koristim Sakura Trinis 213 cm 0.5-7 gr. uparenim rolom Sakura Luma 2007 na koju je namotana upredenica #0.6 pe. ili Sakura Trinis 233 cm 5-21 gr. Uparen također sa Sakura Luma 4007 na kojoj je namotana upredenica #0.8 pe. Debljina florokarbona kreće se u rasponu od 0.16 do 0.26 mm. Kod klasične panule smo najčešće u nemogućnosti panulavanja sa omiljenim silikonskim varalicama zbog brzine kretanja broda. Belly boat je idealan za panulavanje silikonskim varalicama jer brzina kretanja je najčešće ispod jedne milje. Od silikonskih varalica, koriste se shadovi i „no action“ silikonci u rasponu od 5 do 15 cm. Silikonske varalice mogu se montirati na svim montažama koje sam naveo u prethodnom tekstu (ime teksta). Osim silikonskih varalica, možemo koristiti male voblere koji rade pri najsporijem povlačenju (npr. Duo Ryuki, Sakura Phoxy ili neki od ručnih radova različitih majstora). Najveća mana belly boata u odnosu na panulu brodom je nemogućnost ribolova sa dva ili više štapova istovremeno. Također, i nemogućnost odlaska na otvorenije more iz sigurnosnih razloga. Belly boat lagana panulica najčešće puštama 30ak metara iza nas, ovisno u kojem sloju mora želimo loviti. Na kraju svega, najveća razlika, osim u izboru varalice, kod ove dvije tehnike, je u tome što brodom brže pretražujemo teren i opreznije ribe odustanu od napada, dok belly boat panulicom duže pretražujemo teren, te nerijetko opreznije ribe ipak natjeramo na napada. Ako ste u nedostatku belly boata, možete stati na poziciju s dosta kurenta, spusti u more omiljene silikonske varalice i pustiti kurenat da Vas nosi do gladnih očiju kapitalne ribe koja Vas negdje čeka. Na Vama je samo odabrati vrstu panule, plovilo i, na kraju štapa vezati varalicu, te se zaputiti na pučinu.