Assist udice za Slow pitch Jigging

Udice za Slow Pitch Jigging se dosta razlikuju od ostalih Assist udica na klasični vertical Jigging, jer ih je zbog super laganih štapova i tankih upredenica teško zabiti u hrskavicu u ustima ribe, za razliku od Veical jigginga gdje ribič svojom snagom, odnosno snagom štapa kvači udicu u usta velikih predatora. Zapravo za Slow pitch tehniku lova vam trebaju udice koje će „same uloviti“ ribu. Donosimo prikaz udica koje koriste svi svjetski ribiči koji love ovom tehnikom koriste, počevši od čovjeka koji je izmislio ovu disciplinu čuvenog japanskog ribiča Sato Sensei-a

Pripremio Mladen Marković, fotografije arhiva RNJ

Uvodna

Rekli smo u uvodu da za Slow Pitch tehniku lova trebamo udice koje „same love“ ribu! Što to znači? U prošlom smo broju imali temu o udicama i tamo smo ukratko rekli kakve udice trebamo, no pogledajmo kakve su udice u svari za Slow Pitch tehniku ribolova. Rekli smo da su tri faktora koje moramo akceptirati, a to su prodiranje udice u tvrdu hrskavicu u ustima ribe, držanje ribe na udice bez da se ona oslobodi i na kraju generalno gledano sama lovnost, odnosno uspješnost kvačenja udice. Iako će neki ribiči reći da je udica – udica i tu nema filozofije, no grdno se varaju. Udica je jedan od jednako važnih elemenata kao što je i štap, rola, upredenica ili zogulin, a svi zajedno čine naš alata za ribolov.

Razlika u udicama

Svaka udica ima oblik tijela, odnosno za udicu možemo generalno reći da ima tijelo koje se sastoji od vrata na kojoj je ušica ili pločica za vezanje najlona, zavoj ili luk koji daje oblik udice, kut vrha i sam vrh. Svi ovi elementi daju oblik udici, svejedno radi li se o udici za Slow pitch igging ili udici generalno gledano.

udice

Vrat udice

Kratki vrat – brzo penetrira, udica obično ima jaki oblik kuta i razmak je veći

Dugi vrat – koristi snagu aktivnog kvačenja koje izvodi ribič svojom snagom kako bi udica mogla prodrijeti u usta ili hrskaicu u ustima ribe. Također djeluje kao opruga pomažući udici da izdrži utjecaj borbe ribe. Udice duge vrata Imaju zaobljeni zavoj i razmak je manji

Luk ili zavoj

Luk ili zavoj ne dodiruje ribu ali to je mjesto udice koje prima najviše tereta kod držanja ribe na njoj. Kako bi se maksimizirala snaga, žica udice se kuje gusto te u suprotnom smjeru od sile koja bi mogla istegnuti i izravnati udicu.

Kut udice

Kut udice je dio zavoja na kojem udica drži ribu a kako je udica napravljena od lagane žice postoji opasnost od porezotine ustiju ribe. Taj dio može biti kovan okruglo kako bi se to izbjeglo.

Vrh udice

Ravni vrh udice je odličan za lov ribe no to zahtjeva akciju aktivnog kvačenja kako bi vrh penetrirao, odnosno reakciju ribiča. Bez akcije ribiča vrh se može nagnuti kako bi izbjegao penetriranje.

Zakrivljeni vrh udice je odličan za penetraciju. Vrlo lako prodire koristeći samo težinu padajuće varalice

Kut vrha

Usmjeravanja vrha prema van olakšava ulov ribe

Usmjeravanje vrha prema oku olakšava penetraciju vrha jer se udica ne naginje, a kut vrha ostaje u poziciji penetriranja, no postoji mogućnost da će penetracija biti preplitka.

Udice za Slow pitch Jigging

Decoy Pike

Decoy Pike zadovoljava sve zahtjeve Slow Pitch Jigginga, a to su kratka noga, zakrivljen vrh i kut vrha u blizini oka. Žica je kovana kockasto za snagu i držanje ribe u ravnini, izbjegavajući rizik rezanje mesa ustiju ribe. Ova udica je u principu fokusirana da ulovi sve što dotakne a svoja svojstva mijenja podešavanjem kuta vrha.


Owner Cultiva Jigger Light 

Još jedna sjajna udica za Slow Pitch Jigging, a i njezine karakteristike su:  Kratka noga, zakrivljen vrh i kut vrha blizu oka. Cultivina Taff Wire tehnologija znači da je udica ravno kovana na zavoju, a okruglo kovana na kutu. Vrh ima svojstva i ravnog i zakrivljenog vrha koji brzo i lako penetrira.


Owner Cultiva Jigger Light Hold

Ova udica je za velike borbe a njena svojstva su: kratka noga, ravan vrh, koji je okrenut prema van. Ravni vrh lako prodire u usta ribe, kada usta dođu u kut, više je ne pušta. Noga i zavoj su u blagoj krivulji tvoreći vrlo čvrstu strukturu. Zahtijeva aktivan angažman ribolovca kod penetracije u ribu, koji štapom pospješuje ubod.


Niq Pro

Ovaj dizajn je odabir čuvenog japanskog ribiča i čovjeka koji je zapravo izmislio Slow Pitch disciplinu Sato Sensei-a, a njezina svojstva su: duga noga, zakrivljen vrh, koji je nagnut prema oku ušici udice. Duga noga pojačava vaše aktivnosti kvačenja. Jednako zakrivljen zavoj je okruglo kovan kako bi sigurno držao ribu. Zakrivljeni vrh je nagnut prema oku. Ovaj dizajn ima sva svojstva koja Slow Pitch disciplina traži.


Niq Pro Z

Koliko god ljudi pričaju o Niq Pro uici zbog njenog detaljno prilagođeno dizajna slow pitch jiggingu, nekima je njena žica slabija od ostalih udica za Slow Pitch. Iako sama čvrstoća nije presudna za lomljenje udice, posobnost penetracije također utječe na to jer tijekom penetracije može vrlo lako doći do rastezanja. Bio ili ne bio to razlog, Kinryu je objavio mišićavu verziju Niq Pro udice čija je žica srednje teška, ravno kovana te je vjerojatno vrlo jaka.


Gamakatsu Kamaitachi

Kamaitachi je udica bez kontra kuke koju je dizajnirao gospodin Hiroyuki Kato jedan od vodećih Slow Pitch ribiča u Japanu, a koji je učenik Sato Senseia. Svojstva ove udice su: kratka noga, zakrivljen vrh i kut vrha u blizini ušice udice, a posebnost je da nema kontrakuke. Udica je jako kružnog oblika sa širokim razmakom, a napravljena je od lagane žice. Ova udica lagano penetrira samo uz pomoć težine varalice, odnosno jiga. Mušičari znaju da je udica bez kontrakuke vrlo lovna, ali isto tako bez kontrakuke riba lagano spada s nje. Kod Slow pitch tehnike vrh štapa je usmjeren prema dolje i riba se ne može osloboditi uprkos tome što nema kontrakuke. Gamakatsu u ponudi ima i model Kamatachi Heavy, odnosno udicu bez kontrakuke, ali s debljom žicom.


Shout

Shout udice za Slow Pitch su još jedan brand, koji je lako dobavljiv,a radi se o različitim modelima,a  u našoj ekipi su posebno popularne Fether Jaco koje vežemo za jedan solid ring, a koje svojim svjetlucanjem mame ribu, a zbog oblika luka koji ide vrhom prema ušici lagano penetriraju, a kada su jednom usta u luku riba se ne može osloboditi. Sličnog su oblika i Light System Assist koje se također prodaju kao single, no koje također uparujemo sa solid ringom.